Jääkiekko

Liigan kausiennakko 2022-23

13.9.2022. Uusi, kauan odotettu Liiga-kausi on täällä. Kovana kiekkoniilona tunnettu Broidi laittoi joukkueet paremmuusjärjestykseen – katso lista ja kerro oma mielipiteesi Broidin somekanavissa!

Häntäpään joukkueet

15. Sport

Sport on yksimielisesti isketty tulevan kauden sarjajumboksi. Joukkue jatkaa edelleen kokeneen Risto Dufvan alaisuudessa. Viime kausi alkoi Vaasassa lennokkaasti, mutta synkän loppukauden myötä sijoitus oli 12:s. Sport on jäänyt sarjan kilpavarustelussa pahasti jälkeen ja tasapaksusta joukkueesta ei ole pudotuspeleihin.

Sport on täynnä iäkkäitä Dufvan luottopelaajia. Kesällä Vaasaan on saapunut kuitenkin yksi ruotsalaispelaaja, josta odotetaan vapahtajaa. 25-vuotias Jens Lööke on saapunut Sportiin ryminällä iskemällä kahdeksaan harjoitusotteluun tehopisteet 6+3. Ruotsalaisen takana on paljon tasaista massaa, joten muita nostoja on vaikea tehdä. Sport teki viime kaudella Liigassa kaikista vähiten maaleja. Dufva peluuttaa toiseksi pienimmän pelaajabudjetin omaavassa seurassa puolustusvoittoista kiekkoa, joka tuo kannattajille harmaita hiuksia.

14. KalPa

Päävalmentaja Tommi Miettisellä alkaa jo neljäs kausi KalPan penkin takana. Viime kaudella KalPa jäi ensimmäisenä ulos pudotuspeleistä ja ennakkoon kylmää kyytiä on luvassa myös tällä kaudella. Puolustussuuntaan nuori ja lupaava joukkue on aivan liian kapea.

KalPan runko on pysynyt pitkälti samana viime kauteen verrattuna. Tämä ei kesän kilpavarustelussa ole itsestään selvyys, joten KalPalla saattaa tämän suhteen olla syksyllä pieni etu. Kuopiolaisten joukkueessa on suuri potentiaali, mutta liian moni nuori joutuu tulevalla kaudella liian suureen rooliin. Miikka Pitkäsen, Matti Järvisen ja Kim Nousiaisen poistuminen tekee seuralle kipeää. Maalivahtihankinta Matej Machovskyn tulee onnistua täydellisesti, jonka lisäksi tykkikausia odotetaan Oliver Kapasen ja Kasper Simontaipaleen kaltaisilta nuorukaisilta. Kuopiossa epävarmuustekijöitä riittää.

13. Ässät

Ässien viime kausi oli täysi katastrofi. Seura vaihtoi marraskuussa päävalmentajakseen Karri Kiven, mutta edes mestaruusvalmentaja ei kyennyt nostamaan joukkuetta pois sarjajumbon paikalta. Viime kauden rämpimisen jälkeen takamatka muihin on yksinkertaisesti liian suuri.

Ässät on vahvistunut kuluneen kesän aikana. Pohjois-Amerikasta Poriin saapuu neljä pelaajaa, joille lyödään heti ensimmäisestä ottelusta lähtien iso vastuu. Tämän lisäksi joukkueeseen kokemusta tuovat Jesse Joensuun, Jan-Mikael Järvisen ja Roope Talajan kaltaiset soturit. Ässien pelaaminen on ollut harjoituskaudella pirteää, mutta pitkä kausi voi viedä jossain vaiheessa veronsa iäkkäiltä johtavilta pelaajilta. Puolustaja Aleksi Heimosalmi on joukkueessa läpimurron kynnyksellä ja Derek Barach tulee iskemään tauluun komeat tehopisteet.

12. SaiPa

Päävalmentaja Pekka Virralla alkaa toinen kausi SaiPan penkin takana. Viime kausi oli Lappeenrannassa iso pettymys sijoituksen jäätyä toiseksi viimeiseksi. SaiPa lähtee uuteen kauteen toiseksi nuorimmalla joukkueella. SaiPa tulee parantamaan, mutta pudotuspelit olisivat idässä pieni ihme.

SaiPasta pelaajaliikenne poispäin on ollut maltillista. Suurin menetys oli Ville Petmanin siirtyminen rapakon taakse haaveena NHL. Satsauksia joukkueeseen on puolestaan kesän aikana tehty hyvin paljon. Seuraan on saapunut peräti yhdeksän ulkomaalaispelaajaa, joista toki osa omaa aikaisempaa kokemusta Liigasta. Mielenkiintoisin uusi saapuja on Virran kanssa Lukossa Suomen mestaruuden voittanut Kristian Pospisil. SaiPan kohdalla alkukausi määrittelee hyvin paljon. Kilpailun koventuessa altavastaajan tulee saada lentävä startti kaudelle.

11. Pelicans

Päävalmentaja Tommi Niemelällä alkaa kolmas kausi Pelicansin peräsimessä. Kahdella edellisellä kaudella Pelicans on selviytynyt pudotuspeleihin, mutta tällä kaudella kilpailu kevään pudotuspelipaikoista on kovempaa kuin pitkään aikaan. Pelicansin pelaajisto on jälleen hyvin nuori, mutta entinen nuorisomaajoukkueiden päävalmentaja Niemelä on saanut hitsattua tämän lahtelaisnipun hyvin yhteen.

Pelicans on vahvistunut kesän aikana peräti neljällä ruotsalaispelaajalla, jonka lisäksi Jonas Enlund tekee paluun Liigaan Pelicans-paidassa. Pelicans onkin nostanut pelaajabudjettiaan kaikista Liiga-seuroista kolmanneksi eniten. Pelicansista on myös lähtenyt isoja palasia Hannes Björnisestä ja Jiri Smejkalista lähtien. Pelicans taistelee tiukasti pudotuspelipaikoista, mutta onnistumiseen vaaditaan tekoja ulkomaalaisvahvistuksilta. Entuudestaan tutut ulkomaalaiset Lukas Jasek ja Patrik Bartosak kantavat joukkueessa suurta vastuuta.


SUPERTARJOUS ILMAN KIERRÄTYSEHTOJASauma puolivälieriin

10. KooKoo

KooKoon viime kausi oli nousujohteinen. Runkosarjassa joukkue oli kahdeksas, mutta pudotuspeleissä bensa riitti aina välieriin ja pronssiotteluun saakka. Olli Salolla alkaa toinen kausi päävalmentajana ja haasteita riittää. Jukurien tapaan myös KooKoon on heikentynyt ja pelaajamateriaalin riittävyys aiheuttaa kysymysmerkkejä.

Viime kauden seitsemästä parhaasta pistemiehestä vain Joose Antonen ja Heikki Liedes jatkavat Kouvolassa. Paikkauksia seurassa on tehty lähinnä ulkomaalaispelaajilla, joita Ruotsista on tullut peräti neljä. Uudet pelaajat tulevat heti alkukaudesta kantamaan isoa vastuuta, mikä ei välttämättä ole hyvä asia. Hyökkäyspelaaminen on viime vuosina ollut seuran iso vahvuus ja maalivahtiosasto on kunnossa Nick Malikin myötä. Pelin on rullattava jo syksystä, sillä nälkäisiä kilpailijoita pudotuspelipaikoista riittää.

9. Jukurit

Mikkelin Jukurit oli viime kauden suurin sensaatio sijoittumalla runkosarjassa odotusten vastaisesti toiseksi Tapparan jälkeen. Menestyksellä on toki ollut kääntöpuolensa, sillä moni viime kauden avainpelaajista on vaihtanut maisemaa. Olli Jokisen joukkueen onkin onnistuttava jälleen mieliäkseen pudotuspeleihin.

Jukureista pois lähtivät kesän aikana maalipörssin voittaja ja pistepörssin kakkonen Petrus Palmu, Oskari Salminen, Aatu Räty ja Joachim Rohdin. Jukureihin on hankittu paikkaavia pelaajia Juhamatti Aaltosesta ja Frans Tuohimaasta lähtien, mutta on iso kysymysmerkki miten uudet pelaajat Jokisen pelitapaan istuvat. Jukurit on syksyyn lähdettäessä haavoittuvaisempi ja on vielä epäselvää, mihin suuntaan toimintaa alkaa edetä. Jukurit lähtee tulevaan kauteen viime kauden tapaan pienimmällä pelaajabudjetilla.

8. HPK

HPK aloitti viime kauden surkeasti, joka johti valmentajan vaihdokseen jo lokakuun ensimmäisinä päivinä. Vastuun joukkueesta otti Jarno Pikkarainen, joka nosti seuran sarjan jumbosta lähelle suoraa pudotuspelipaikkaa sijalle seitsemän. HPK on tehnyt kesällä isoja satsauksia, joiden toivotaan tuovan paikan kevään tosipeleissä.

HPK on saanut kesällä joukkueeseensa rutkasti kokemusta ja apuja hyökkäyspäähän. Leijonien monivuotinen luottopuolustaja Juuso Hietanen palaa kasvattajaseuraansa pitkän ulkomaankiertueen jälkeen. Kokoa puolustukseen tuovat myös Rony Ahonen ja Miro Karjalainen. Hyökkäyspäähän Michael Jolyn kaveriksi ovat saapuneet muun muassa Matti Järvinen, Steve Moses ja Eetu Liukas. HPK:n vahvuudet ovat vahva puolustuspelaaminen. Hyökkäyspään tehokkuudesta on puolestaan kiinni mahdollinen pudotuspelipaikka.

7. JYP

Jyväskylässä hurrikaani on jälleen voimakkaimmillaan. Vanha kestomenestyjä hakee tulevalla kaudella uutta nousua huipulle perinpohjin uusitulla joukkueella. Penkin taakse Jyväskylään saapuivat Jukka Rautakorpi ja Ville Nieminen, jonka lisäksi joukkueen pelaajabudjetti on kasvanut kaikista Liiga-seuroista eniten.

JYPin vähimmäistavoite on uusitulla pelaajamateriaalilla pudotuspelipaikka. Syksyllä joukkueessa on todennäköisesti kasvukipuja, mutta kevättä kohden JYP tulee olemaan erittäin vaarallinen joukkue vahvan puolustamisen ja erikoistilannepelaamisen kautta. Joukkueessa pelaajisto on lähes tunnistamaton viime kauteen verrattuna. Profiilihankintoja on tehty useita, joista esimerkkeinä toimivat Sami Niku, Geoff Platt, Juuso Puustinen ja Robert Rooba. Jyväskyläläisyleisön iloksi myös vuoden tulokas Joakim Kemell pelaa vielä yhden kauden Liigassa.


SUPERTARJOUS ILMAN KIERRÄTYSEHTOJAKärkikuusikko

6. Lukko

Lukko pyrkii viime kevään jälkeen palaamaan huipulle. Kevään 2021 mestarille viime kausi oli vaikea ja se päättyi jo puolivälierissä Tapparaa vastaan. Lukko on tehnyt organisaationa isoja satsauksia ja pelaajamateriaali on tulevalla kaudella erittäin laadukas. Päävalmentaja Marko Virtasen tulee kuitenkin kehittää joukkueen pelaaminen uudelle tasolle.

Lukon pelaajabudjetti vetää tulevalla kaudella vertoja mestarisuosikeille Kärpille, Tapparalle ja HIFK:lle. Lukon johtavat puolustajat Tarmo Reunanen ja Thomas Gregoire ovat Liigan eliittiä. Hyökkäysosastolla tehopisteitä odotetaan viime kauden onnistujan Sebastian Revon lisäksi uusilta Josh Kestneriltä ja Jere Karjalaiselta. Vili Saarijärven poistuminen tekee Raumalla kipeää, mutta muutoin joukkueen runko on pysynyt hyvin kasassa. Lukko on aito haastaja Liigan muille suurille. Raumalla on jälleen mahdollisuus kevään 2021 kaltaiseen huumaan.

5. HIFK

Stadin kirkkaissa valoissa menestys loistaa poissaolollaan. HIFK lähtee tulevaan kauteen sarjan suurimmalla pelaajabudjetilla yhdessä Kärppien kanssa. Päävalmentaja Ville Peltosen debyyttikaudesta jäi ylle paljon kysymysmerkkejä ja HIFK lähteekin uuteen kauteen poikkeuksellisesti haastajan asemasta. Toimiiko se tämän seuran kohdalla paremmin?

HIFK jäi kesän kilpavarustelussa pahasti paitsioon. Stadin jättiläinen katsoi vain sivusta, kun muut suurseurat toivat joukkueeseensa pelaajia ympäri Eurooppaa. Uudet hankinnat ovat siinäkin mielessä maltillisia, että seurasta pois lähtivät kuitenkin niinkin merkittävät pelaajat kuten Jere Innala, Jordan Schmaltz ja Alex Broadhurst. HIFK-fanien lemmikki Ilari Melart palaa Helsinkiin, jonka lisäksi suurta vastuuta heti syksyllä uusista pelaajista kantavat Eddie Larsson, Otso Rantakari ja Julius Nättinen. Puolustus- ja maalivahtiosastolla HIFK antaa liikaa tasoitusta muille.

4. TPS

Kolmas kerta toden sanoo? TPS lähtee uuteen kauteen kahden peräkkäisen finaalitappion runtelemana. Turkulainen jääkiekko lähti viime keväänä hyvään nousuun päävalmentaja Jussi Ahokkaan johdolla. Kesän aikana joukkueesta on poistunut paljon taitoa, mutta puolustusvoittoisen jääkiekon tulisi tästä huolimatta tuottaa tulosta myös tällä kaudella.

TPS:ssä ovi on käynyt tiuhaan tahtiin molempiin suuntiin. Maagisesta hopeajoukkueesta ovat poistuneet muun muassa Andrei Karejev, Ville Lajunen, Juuso Pärssinen ja Markus Nurmi. Heidän täyttämää tyhjiötä on hankala täyttää, mutta tätä yrittävät kovasti Arttu Ilomäki ja Pavol Skalicky. Puolustusta ja maalivahtiosastoa johtavat niin ikään uudet miehet Lassi Lehtinen sekä Teemu Kivihalme. Puolustuspelaaminen tässä joukkueessa on eliittiä, mutta seuraava askel on hyökkäyspelaamisen kehittäminen. Joukkue testataan toden teolla vasta pudotuspeleissä.

3. Ilves

Ilves on palannut Liigan suurseuraksi. Viime keväänä Ilveksen tie tyssäsi välieriin TPS:ää vastaan, mutta pronssiottelusta irtosi mitali kaulaan KooKoon kustannuksella. Jouko Myrrän Ilves ihastuttaa Liigassa vauhdikkaalla jääkiekollaan, joka tuo tulosta runkosarjassa. Pudotuspeleissä venymistä kuitenkin vaaditaan Tapparaa ja Kärppiä vastaan.

Ilves on vahvistunut entisestään kesän aikana. Maisemaa vaihtaneita pelaajia oli viime kauden jälkeen vähän, joka kertoo omaa kieltään sitoutumisesta seuraa kohtaan. Pelaajamarkkinoilla seura on puolestaan tehnyt täsmäiskuja sekä kotimaahan että ulkomaille. Ilveksen pelaajabudjetti onkin kasvanut kaikista Liiga-seuroista toiseksi eniten. Puolustukseen ovat saapuneet Jyrki Jokipakka ja Kevin Czuczman, kun taas hyökkäys on vahvistunut muuan muassa Tommi Tikalla ja Aku Rädyllä. Tähän pakettiin kun lisätään viime kauden tähdet Marek Langhamer, Eemeli Suomi ja Henrik Haapala niin paketti on tupsukorvilla valmis uuteen kauteen.

Suurimmat mestarisuosikit

2. Kärpät

Puolen Suomen Kärpät hakee paluuta huipulle Lauri Marjamäen johdolla. Helmikuussa Kärppien penkin taakse palannut mestarivalmentaja nosti joukkueen runkosarjassa kuudenneksi, mutta pudotuspeleissä tuli lähtö jo puolivälierissä Ilvestä vastaan. Tämä on menestyksekkäässä seurassa anteeksiantamatonta ja kesällä satsaukset ovatkin olleet massiivisia.

Marjamäen työ Kärppien kanssa on vielä pahasti kesken, joten syksy voi Oulussa mennä vielä tunnustellessa. Joukkueen timanttinen pelaajisto kuitenkin auttaa tämän ongelman kanssa. Kärpät vastasi kesällä muiden seurojen kilpavarusteluun siten, että joukkueen pelaajabudjetti on sarjan korkein yhdessä HIFK:n kanssa. Kärppien seurajohto potki kesällä kaikki alisuorittaneet pelaajat pois ja hankki tilalle taattua laatua. Kärppien kokoonpanossa viilettää tulevalla kaudella useampi maajoukkuetason pelaaja. Kesän hankintalistalla olivat Tommi Kivistö, David Rundblad, Joonas Kemppainen, Cody Kunyk, Peter Tiivola, Marko Anttila, Kasper Björkqvist ja Teemu Turunen. Runkosarjassa Kärpät ailahtelee Tapparaa enemmän, mutta keväällä voimasuhteet voivat ihan hyvin kääntyä ylösalaisin.

1. Tappara

Hallitseva Suomen mestari lähtee tulevaan Liiga-kauteen suurimpana mestarisuosikkina. Kirvesrinnat ovat jatkaneet siitä mihin he viime keväänä jäivät, sillä syksyllä harjoitusotteluista joukkue voitti jokaisen ja CHL:ssä neljästä ottelusta kolme on päätynyt seuran voittoon. Pelaajamateriaali Tapparalla on täysin järjetön – hyvällä tavalla.

Tapparasta pois lähtivät kesällä muun muassa Otto Leskinen, Anton Levtchi ja Joona Luoto. Joukkueen rosterista kertoo paljon kuitenkin se, että heidän perään ei Tampereella enää itketä. Tapparaan kesällä tulivat maajoukkuetason pelaajat Valtteri Kemiläinen, Jori Lehterä ja Niko Ojamäki. Kemiläistä pidetään sarjan parhaana puolustajana, Lehterä on monien papereissa jo varma pistepörssin voittaja ja Ojamäki maalipörssin voittaja. Tähtiloistoa voisi jatkaa loputtomiin Waltteri Merelän, Mikael Seppälän ja Christian Heljangon kaltaisilla pelaajilla. Tällä pelaajamateriaalilla Tappara tulee olemaan sarjan paras erikoistilannejoukkue. Viime kevät oli vain esimakua siitä, mitä tuleva kausi tämän joukkueen kohdalla tuo tullessaan.

Broidi


SUPERTARJOUS ILMAN KIERRÄTYSEHTOJAMuita aiheeseen liittyviä juttuja