Jalkapallo

Top 5: MM-kisojen suurimmat pettymykset

4.12.2022. Jalkapallon MM-kisoissa alkulohkovaihe on taputeltu ja pudotuspelit ovat jo täydessä vauhdissa. Kisoihin on mahtunut paljon yllätyksiä, joten tässä artikkelissa otetaan katsaus turnauksen suurimpiin pettymyksiin.

1. Saksa

Saksa lähti kisoihin yhtenä suurimmista mestarisuosikeista. Joukkueelle oltiin jaettu lohkosta varma jatkopaikka yhdessä Espanjan kanssa. Toisin kuitenkin kävi, sillä Japani marssi lohkovoittoon ja toisena jatkopeleihin paineli Espanja. 

Saksa pelasi ajoittain oikein mainiosti, mutta pelien sisälle mahtui erittäin synkkiä vaiheita. Avausottelussa tullut tappio ajoi joukkueen todella tiukkaan paikkaan. Saksa pystyi luomaan hyvin maalipaikkoja, mutta viimeistelyn suhteen parannettavaa jäi vielä runsaasti. Tämän turnauksen piti olla joukkueen uusi tuleminen, mutta sen sijaan Saksa putosi jo toista kertaa peräkkäin ulos MM-kisojen alkulohkovaiheessa.

2. Belgia

Belgian joukkue esiintyi heikosti sekä kentällä että sen ulkopuolella. Joukkueen turnaus alkoi voitolla Kanadasta, mutta alamäki alkoi toisesta ottelusta Marokkoa vastaan. Kyseisen ottelun joukkue hävisi maalein 2-0 ja tappion jälkeen pelaajat ottivat yhteen pukukopissa. Belgialla oli kaikki omissa käsissä kolmannessa ottelussa Kroatiaa vastaan, mutta joukkue matkaa kotiin Romelu Lukakun hukattujen maalipaikkojen kanssa. 

Belgia viimeisteli turnauksessa kolmeen otteluun vain yhden maalin. Se on todella heikko suoritus pelaajiston laatuun verrattuna. Belgian “kultainen sukupolvi” on tullut tiensä päähän ja tämän pettymyksen jälkeen joukkue hajoaa lopullisesti. Joukkueen päävalmentaja Roberto Martinez jätti tehtävänsä heti turnauksen jälkeen. 

3. Tanska

Tanskaa pidettiin kisojen mustana hevosena ja isojen haastajana. Kaikki ennakko-odotukset heitettiin kuitenkin romukoppaan, kun joukkue jäi lohkonsa viimeiseksi yhdellä pisteellä ja yhdellä tehdyllä maalilla. Tanskalle alkulohkon piti olla helppo Tunisiaa ja Australiaa vastaan, mutta joukkue ei onnistunut voittamaan näistä kumpaakaan. Joukkueen esitykset kentällä olivat erittäin heikkoja ja aneemisia.

Tanska paljastui tässä turnauksessa kotiyleisöstä nauttivaksi joukkueeksi. Joukkue on toistaiseksi nauttinut menestystä ainoastaan EM-kisoissa ja MM-karsinnoissa, joissa se on saanut pelata paljon kotiyleisön edessä. Tanska kohtaa seuraavaksi maaliskuussa Huuhkajat tulevissa EM-karsinnoissa.

4. Espanja

Espanja räjäytti potin voittamalla turnauksen avausottelussa Costa Rican maalein 9-0. Kyseinen voitto jäi kuitenkin lopulta joukkueen ainoaksi. Saksaa vastaan joukkue pelasi tasan ja alkulohkon viimeisessä ottelussa Espanja hävisi Japanille maalein 2-1. Espanja oli E-lohkon kakkonen ja jatkopeleissä vastaan asettui Marokko.

Espanja lähti neljännesvälierään suurena ennakkosuosikkina, mutta Marokko tylsytti joukkueen hyökkäyspelaamisen totaalisesti. Ottelu eteni maalittomana aina rangaistuspotkukilpailuun saakka, jossa Espanja ei saanut yhtään maalia tehtyä. Isojen odotusten jälkeen Espanjan turnaus päättyi jo ensimmäiselle pudotuspelikierrokselle.

Espanjan pallonhallintaan perustuva jalkapallo ei tuonut tulosta. Päävalmentaja Luis Enrique jätti joukkueen turnauksen jälkeen ja Sergio Busquets lopetti uransa maajoukkueessa. Maajoukkueessa koittaa uudet ajat, joiden mukana joukkueen pelityyli kaipaa rajusti uudistusta.

5. Brasilia

Brasilian turnaus oli isossa kuvassa positiivinen. Siitä ei kuitenkaan ole paljon iloa, kun kotiinlähtö tapahtuu jo puolivälierissä. Brasilia oli kisojen suurin mestarisuosikki, mutta tulosta ei tullut taaskaan viimeisimpien vuosien tapaan. Brasilia voitti oman alkulohkonsa ja neljännesvälierissä kaatui Etelä-Korea. 

Brasilia oli Etelä-Koreaa vastaan pelatun ottelun jälkeen kisojen ylivoimainen suosikki. Joukkue putosi puolivälierissä suurena ennakkosuosikkina Kroatiaa vastaan. Brasilia pääsi jatko-ottelussa johtoon, mutta Kroatia tuli tasoihin ottelun ainoasta maalipaikastaan. Rangaistuspotkukilpailussa Brasilian päävalmentaja Tite veti homman aivan vihkoon ja maata valtasi suuri suru tappion jälkeen. 

Päävalmentaja Tite sai potkut kisojen jälkeen. Brasiliassa menestyspaineet sen kuin kasvavat, sillä maa on edellisen kerran juhlinut MM-mitalia vuonna 2002. Maan pelaajamateriaalilla käynnissä oleva kuivakausi on häpeällinen suoritus.

Broidi


25 EURON ILMAISVETO + 2OO ILMAISKIERROSTAMuita aiheeseen liittyviä juttuja