Jääkiekko

MM-kisat: Leijonien suurimmat flopit

28.5.2023. Leijonien osalta jääkiekon MM-kotikisat päättyivät suureen pettymykseen, kun puolivälierissä tuli tukkaan Kanadalta. Tässä artikkelissa otetaan katsaus joukkueen viiteen suurimpaan floppiin.

1. Valmennus

Suuren fiaskon äärellä suurin kritiikki kohdistuu Leijonien valmennukseen. Jukka Jalonen on kaikkien aikojen suomalaisvalmentaja, mutta näissä kisoissa hänen vanha menestysreseptinsä ampui joukkuetta omaan jalkaan.

Jalonen luotti jääräpäisesti omaan tyyliinsä, eikä muuttanut sitä missään vaiheessa turnausta yskähtelystä huolimatta. Hyökkäysketjut eivät toimineet missään vaiheessa ja heitä peluutettiin tasaisesti Nuori Suomi-taktiikalla. Jalosen sapluuna on tehty altavastaajalle ja tämä sapluuna ei toiminut suuren ennakkosuosikin asemassa.

2. Maalivahtipeli

Suomen MM-menestys on aina kulminoitunut loistavaan maalivahtipelaamiseen. Tämä osa-alue vuoti pahasti tämän vuoden kisoissa. Paperilla maalivahtipelaaminen oli kunnossa Emil Larmin ja Jussi Olkinuoran myötä. Totuus oli kuitenkin jotain aivan muuta.

Larmi pelasi kisoissa yhteensä kuusi ottelua torjuntaprosentilla 91,78 %. Hän ei ollut SHL:ssä nähdyllä tasolla ja selän taaksen livahti kiekkoja ajoittain hyvin helposti. Olkinuoralle tämä kausi oli taas täysi ohikausi, eikä häneen löytynyt luottoa missään vaiheessa.

3. Mikko Rantanen

Mikko Rantanen saapui MM-kisoihin NHL:n kolmanneksi parhaimpana maalintekijänä. Isoin odotuksin mukaan saapunut supertähti oli kuitenkin lopulta kisojen ainoa suomalaishyökkääjä, joka ei onnistunut maalinteossa. Rantanen pelasi seitsemässä ottelussa tehopistein 0+8.

Rantasen niskaan ei voi liikaan laittaa, mutta häneltä odotettiin eittämättä enemmän. Rantanen ei löytänyt kemiaa ketjukavereidensa kanssa ja hänen peliaikansa oli huomattavasti pienempi kuin NHL:ssä. Iso pettymys ennakko-odotuksiin nähden.

4. Puolustajien kiekollinen pelaaminen

Suomen pelaamisessa paistoi puolustajien heikko kiekollinen tekeminen etenkin ennakolta heikompia maita vastaan. Mikko Lehtonen ja Olli Määttä kantoivat tonttinsa mainiosti, mutta muiden puolustajien kohdalla pelaaminen ei ollut vaaditulla tasolla.

Suomen puolustajat olivat vaikeuksissa paineen alla jopa Unkaria ja Itävaltaa vastaan, mikä on erittäin huolestuttavaa.

5. Tehottomuus

Leijonat teki turnauksessa vain kolme maalia Kanadaa, Ruotsia ja Yhdysvaltoja vastaan. Tehottomuus oli isossa kuvassa Leijonien turnauksen tarina ja se paistoi etenkin puolivälierissä Kanadaa vastaan.

NHL-tähdistä Mikko Rantanen, Kaapo Kakko, Kasperi Kapanen ja Joel Armia tekivät turnauksessa yhteensä kuusi maalia. Se on auttamattomasti liian vähän menestystä silmällä pitäen.

Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja