Blogi

Onside with Jouni: NHL alkoi

13.10.2023. Kolme päivää NHL-jääkiekkoa on jo nähty. 28 joukkuetta on aloittanut kautensa, neljä odottaa vielä tätä kirjoitettaessa ennen perjantain pelejä. Kotiavausjuhlallisuudet kaikkialla. Uusia tulokkaita. Todella jännittävä aika NHL-kaudesta on käsillä. Tässä muutama kommentti suoraan sohvalta.


Nappaa 5O eurolla
ilmaisvetoja!

Lyö 5O euron veto – saat viisi 1O euron ilmaisvetoa. Ei kierrätystä!

Rating: 5 out of 5.

Kolme päivää NHL-jääkiekkoa

Kolme päivää – ja tätä luettaessa jo neljä tai viisi – NHL-jääkiekkoa on ollut hauskaa seurattavaa. Peli on hyvässä kunnossa. Joukkueet ovat valmiina. Ensimmäinen ajatus on se, että kahdeksan harjoituspeliä on liikaa. Neljä riittäisi.

Huippupelaajat eivät tarvitse kuin pelin tai kaksi. Eri asia pelaajille, jotka yrittävät antaa näyttöjä.

Leiri voisi alkaa jo aikaisemmin ja runkosarja niin, että Stanley Cupia päästäisiin juhlimaan jo toukokuun lopussa. Jotkut Amerikan puolella toimivat NHL-seurat eivät halua amerikkalaisen jalkapallon takia pelata kotipelejä aikaisin syksyllä.

Preseasonille annetaan ihan liikaa huomiota. Tämäkin blogi syyllistyy siihen, selvästi. Vanha sanonta “September Hero – October Zero” on liian usein totta. Se ja se pelasi hyvin harjoitusotteluissa. Sillä ei ole yhtikäs mitään merkitystä kuin hyvin harvoille.

Olemme nähneet hienoja maaleja. Syöttösommitelmia. Kovia taklauksia. Muutaman NHL-jääkiekkoon kuuluvan tappelun. Hattutemppuja. Maailman parhaat jääkiekkoilijat, valmentajat, ja kaikki.

Kotiavauksissa on nähty paljon eilispäivän kiekkosankareita paikalla. Fiksut ammattilaisurheiluseurat ymmärtävät, että vanhat sankarit merkitsevät faneille yhtä paljon kuin nykyisetkin.

Auston Matthews ei edes pelannut kovin hyvin Leafsin kotiavauksessa. Silti hattutemppu. Leafsin radion Joe Bowen ja Jim Ralph ovat todellisia helmiä.

Ymmärrän Ryan Reavesin merkityksen joukkueilleen. Hänen tehtävänsä on pelotetlla vastustajaa, saada tolalta, eikä yleensä tappeluun haastajia ole montaa. Arber Xhekajn kausi päättyi kesken viime kaudella raskaansarjan tappelussa Vincent Desjardinsin kanssa.

Xhekaj ei epäröinyt hetkeäkään aloittaa paini Reavesin kanssa tämän tiltattua Edmontonin junnuista tullutta Kaiden Guhlea suoraan numeroihin. Suosittelen niille, ketkä pitävät selkäänajoja uhrien omana syynä, tulevan tänne ja työntelevän rullatuolilla paria nuorena jo kävelykykynsä menettänyttä päivän.

Columbus Blue Jacketsin uusi valmentaja Pascal Vincent jätti viime vuonna 19-vuotiaana tulokkaana 40 pistettä (16 maalia) tehneen Kent Johnsonin popcornikoneen viereen Jacketsin kotiavauksesta. Vincentin mielestä Johnsonin pelin tempo ei ole NHL-tasolla juuri nyt.

Voitteko kuvitella, voitteko todella kuvitella, millainen älämölö ja hulabaloo siitä olisi syntynyt, jos Mike Babcock olisi vielä CBJ:n valmentajana tehnyt tämän?

Näyttänyt erittäin lupaavalle nuorelle pelaajalle, kuka on pomo. Tehnyt varoittavan esimerkin yhdestä joukkueen parhaista nuorista pelaajista. Yksikään jääkiekkoilija ei ole vielä kehittynyt penkin päässä tai press boxissa.

Patrik Laine teki NHL-ennätyksen – Jacketsin sentteri Patrik Laine – maalillaan kauden ensimmäisessä pelissä. Se oli Laineen kahdeksas peräkkäinen piste kahdeksassa peräkkäisessä kauden avauksessa.

Vanha ennätys (7) oli Mats Sundinin, Joe Sakicin ja Wayne Gretzkyn nimissä.

Öljy paskansi sänkyyn

Edmonton Oilers kokoontui epävirallisiin “Captain`s Skates”-harjoituksiin jo 5. syyskuuta alkaen. Joukkue aloitti harjoitusleirin 20. syyskuuta. Siis kaksi viikkoa omia harjoituksia koko joukkueella. Ne ovat ok, niin kauan kuin niihin ei ole pakko osallistua (yhdeltä paikkakunnalta tuli tällainenkin tieto).

Kahdeksan harjoitusottelua. Kaikki näytti hyvältä. Edmonton Oilers on noussut useamman Stanley Cup-suosikiksi; niin toimittajan, NHL-insiderin, kuin satunnaisen katsojankin. Sitten tuli ensimmäinen sarjaottelu Vancouverissa keskiviikkona.

Vancouver Canucks voitti 8-1.

Yksikään Oilersin pelaaja ei pelannut hyvin. Canucks voitti jokaikisen kaksinkamppailun. Voimme kuvitella, että Rick Tocchet on kaiken kokenut “players` coach”, joka pitää varmasti huolen siitä, että jokainen pelaaja on valmis avausiltana.

Canucks piti hienon seremonian ennen peliä. Uusi kapteeni esiteltiin. Vanhat kapteenit olivat paikalla. Kun Orland Kurtenbach on talossa, ja Stan Smyl on talossa, Canucks ei voi hävitä. Koko organisaatio esiteltiin. Yhdessä vaiheessa esittelyssä oli seitsemän tai kahdeksan lääkäriä!

Pelin jälkeen Jay Woodcroft sanoi joukkueensa pelanneen preseason mentaliteetilla, eikä se riitä. Kukaan ei saanut synninpäästöä. Se, ettei Mattias Ekholm vielä pelannut, ei ole tekosyy. Jack Campbell päästi neljä 16 laukauksesta. Tilalle tullut Stuart Skinner päästi neljä 17 laukauksesta. Maalivahdit olivat yhtä huonoja.

Toisaalta, molemmat jätettiin oman onnensa varaan. Urpo Ylönenkään ei olisi parhaana päivänään voinut pelastaa Oilersia.

Kyseessä oli vasta ensimmäinen peli. Stanley Cup ei ollut Roger Neilson Areenan uumenissa odottelemassa. Silti, tällainen nöyryytys heti ensimmäisessä pelissä on huomattava. Joukkue, joka on viettänyt lukemattomia tunteja puolustuspelinsä parantamiseksi, oli täysin hukassa ilman kiekkoa.

NHL-historian paras yv teki sen yhden, neljästä yrityksestä. Oilersin kurittomuus tuli esille, kun peli oli jo menetetty turhautuneitten rikkeitten muodossa. Pelin kolme viimeistä jäähyä: Draisaitl poikittainen, McDavid poikittainen, Draisaitl huitominen.

Edmonton Oilers ei pitänyt harjoituksia torstaina. Joukkueen ohjelmassa oli iso fanitapahtuma. Hankala ajoitus ehkä.

Lauantai

Pelissä numero yksi Edmonton Oilersille tapahtunut munaus ja nöyryytys asettaa hienot ennakkoasetelmat lauantai-iltana Rogers Placessa pidettävälle Edmontonin kotiavaukselle. Juhlallisuuksista tulee mahtavat.

Ja sen jälkeen nähdään, millainen vastaus kotijoukkueelta tulee. Jokainen mestarijoukkue häviää pelin tai muutaman nöyryyttävällä tavalla pitkän sarjakauden aikana. Joskus jopa kauden avauksen.
Yksikään mestarijoukkue ei häviä kahta peräkkäin tuolla tavalla.

Koko Kanada,ja jotkut muutkin katsovat Hockey Night in Canada-ottelua Edmontonista.

Riittääkö Woody?

Yksi asia, mikä mietityttää Edmonton Oilersista Stanley Cup-suosikkina puhuttaessa, on valmennuksen riittävyys. Jay Woodcroft on erittäin hyvä jääkiekkovalmentaja. Hän on ansainnut mahdollisuuden ykkösvalmentaa maailman parhaassa jääkiekkoliigassa. “Woody”:n tilasto runkosarjassa on vakuuttava. Voittoprosentti 67.8%, valmennettuja pelejä 121.

Mutta onko Woodcroft tarpeeksi viemään Öljyn aivan päätyyn saakka? Viime kevään playoffeissa Bruce Cassidy voitti vastakkainpeluutuskisat selvästi. Keskiviikkona Vancouverissa Woodcroft laittoi McDavidin ja Draisaitlin takaisin yhteen 25 minuutin pelaamisen jälkeen.

Parivaljakko 29/97 tulisi olla hätäraketti, joka avataan vain äärimmäisessä merihädässä. Tässä ei neuvota maailman parhaita jääkiekkovalmentajia. Mietitään vain, onko Edmonton Oilers tarpeeksi vahva Stanley Cup-suosikiksi penkin takana.

Stanley Cupin voittaja on aina NHL:n paras joukkue, kunnes toisin todistetaan. Vegas Golden Knights on tällä hetkellä NHL:n paras joukkue. Kun niin moni on veikannut Oilersin Stanley Cup-voittajaksi mallia 2024, se tarkoittaa samalla sitä, että kaikki nämä veikkaajat uskovat Edmontonin nousevan NHL:n parhaaksi joukkueeksi.


Nappaa 5O eurolla
ilmaisvetoja!

Lyö 5O euron veto – saat viisi 1O euron ilmaisvetoa. Ei kierrätystä!

Rating: 5 out of 5.

18-vuotias NHL:ssä

Connor Bedard täytti heinäkuussa vasta 18 vuotta. Hillittömän hypen aallossa NHL-kaukaloihin tullut nuorukainen tiedettiin kassamagneetiksi. Kaikki halusivat nähdä pienikokoisen lahjakkuuden jäällä. NHL:n peliohjelma näyttää kuin räätälöidyltä isojen katsomojen keräämiseksi.

Connor Bedardin ensimmäiset kaksi viikkoa: Pittsburgh vieraissa, Boston vieraissa, Montreal vieraissa (lauantai, Hockey Night in Canada), Toronto vieraissa, Colorado vieraissa ja Vegas kotona.

Chicago Blackhawksin vierailu Pittsburgh Penguinsin vieraaksi tiistain kauden avaukseen veti Amerikan ESPN:n ääreen 1.43 miljoonaa katselijaa. Sports Media Watchin mukaan tämä on Winter Classiciä lukuunottamatta suurin kaapeliTV:stä NHL-runkosarjapeliä koskaan katsonut yleisö.

Toisella Amerikan oikeudet omistavalla yhtiöllä TNT:llä keskiviikkona näytetty Hawksin peli Bostonissa keräsi 917,000 silmäparia, myös ennätys talviklassikko poislaskien.

Erikoinen pikkutarina hetkeltä ennen peliä, kun jokaista Bedardin liikettä seurattiin kameroilla tarkasti. Hänen luultiin unohtaneen kaikessa hässäkässä mailansa. Myöhemmin hän kertoi laittavansa mailan aina tiettyyn paikkaan, mutta se oli siirretty.

Bedard ei ole pettänyt jäällä. Nuori mies Vancouverista on merkkauttanut ensimmäisen maalinsa, syöttöpisteensä ja kakkosensa. Hän olisi helposti voinut tehdä muutaman pisteen enemmänkin. Pisteitä tulee pian lisää, kun hän totuttaa pelinsä NHL-tasolle.

Connor Bedardista näkee heti, että kyseessä on poikkeuksellinen, spesiaali pelaaja. Kuuluisa laukaus, peliäly, sijoittuminen kentällä, kaikki on hänen omaansa. Bedard ei ole näyttänyt pelaajalta, joka yrittää vain saada ensimmäiset pelit alta ilman virheitä. Hän on saanut paljon positiivisia kommentteja NHL-pelaajilta.

Sidney Crosby otti Bedardin uran ensimmäisen aloituksen niin selvästi ja nopeasti, ettei poika ehtinyt räpäyttää silmäänsä. Hieno hetki. Toiset pitivät seeprapaita Kelly Sutherlandin toivotuksia liian siirappimaisina.

Sid ei käyttänyt tuttua aloituskikkaansa, jossa hän ottaakin kiekon kämmenpuolelta. Hän veti kiekon taakseen rystypuolelta.

Bedard on jo nyt ollut vieraana lukemattomissa ohjelmissa ja haastatteluissa. Hän vaikuttaa omalta itseltään, kanadalaisen metsurin pojalta. Ei mediakoulutetulta koneelta, joka ei sano yhtään mitään, vaikka suu käy. Hän tietää, kuka hän on, mutta vaikuttaa todelliselta.

Mahdollisen kerran sukupolvessa tulevan pelaajan saaminen on iso lahja NHL:lle. NHL:n myydyin pelipaita tällä hetkellä on Hawksin #98.

Rookie Lap

NHL-perinne – en ole ihan varma, koska se aloitettiin – jonka mukaisesti ensimmäistä NHL-otteluaan pelaavat pääsevät ensin yksin kokeilemaan jäätä verryttelyn aluksi, on todella hieno mielestäni. Siihen ei kyllästy koskaan. Se merkitsee jollekin aina elämänpituisen unelman toteutumista.

Ilman kypärää vedetty “Rookie Lap” on ok kerran. En ole ihan varma, antaako NHL tosiaan $2,500 sakot siitä. Mutta kyseessä on kerran elämässä tapahtuva asia.

Jokainen piste tärkeä alussa

Ja vielä. Hyvä aloitus on tärkeä, äärimmäisen tärkeä asia joukkueille ja yksittäisille pelaajille. Se alkaa oikeastaan jo leirin ensimmäisestä päivästä.

Tampa Bay Lightningille avausillan voitto tiistaina Nashvillestä oli äärimmäisen tärkeä asia. Tampan oli pakko saada hyvä alku. Monet pitävät kolme kertaa viimeisten neljän vuoden aikana Stanley Cupin finaaliin saakka päässeen joukkueen ikkunaa jo suljettuna. Tärkeä Andrei Vasilevskiy on sivussa kaksi ensimmäistä kuukautta.

Tärkeä voitto.

Yllämainittu Vancouver Canucks, ja Rick Tocchet tietävät asian hyvin (vaikkei Tocchet vielä ollut puikoissa vuosi sitten). Canucks hävisi seitsemän ensimmäistä otteluaan kauden 2022-23 alusta (0-5-2).

Amerikan kiitospäivä on tulossa nopeasti, 23. marraskuuta. Kaikki tietävät, että tilastojen mukaan kolme neljäsosaa tuona päivänä playoffpaikalla olevista joukkueista on siinä myös huhtikuun puolivälin jälkeen.

Tärkeitä pisteitä pelissä siis jo nyt.

Täällä Jouni Nieminen, Edmonton

X: @OnsideWithJouni
Facebook: Jouni Niemisen NHL
[email protected]


Nappaa 5O eurolla
ilmaisvetoja!

Lyö 5O euron veto – saat peräti viisi 1O euron ilmaisvetoa. Ei kierrätystä!

Rating: 5 out of 5.

Muita aiheeseen liittyviä juttuja