Blogi

Onside with Jouni: NHL:n vihainen viikonloppu

11.12.2023. Kuulusteluja ja pelikieltoja odotettavissa tänään maanantaina harvinaisen vihaisen NHL-viikonlopun jäljiltä. Tässä muutama kommentti.

Kaksi kuulustelua

NHL-jääkiekko on kova ja väkivaltainen laji.

Törmäyslaji. Sillä on omat sisäiset lakinsa, käskynsä ja synninpäästönsä. Emme voi suoraan verrata sitä eurooppalaiseen serkkuun “Ice Hockey”:hin. Ei sama laji. Tällä palstalla ei koskaan haluta voivotella sillä, miten koviin ylilyönteihin maailman parhaat ammattilaiset joskus syyllistyvät.

Viikonloppuna nähtiin NHL:ssä muutama tilanne, jotka johtavat pelikieltoihin uuden viikon alkaessa. Hurja riita sosiaalisessa mediassa. Jos sattumalta missasit viikonlopun, tässä muutama kommentti kahdesta tapauksesta.

David Perron

David Perron on yksi tämän kirjoittaneen suosikkipelaajista NHL:ssä. Me toimittajiksi pukeutuneina NHL-peleissä ilmaista popcornia mutustelevat emme saa hyvien tapojen perusteella fanittaa joukkueita, mutta yksittäisiä pelaajia ja muita henkilöitä saa ihailla ja suosia vapaasti.

On sanottu, että David Perron on kuin NHL-jääkiekon vaatiman taitotason tietosanakirja. Hänen peliään katsoessa voi nähdä, miten NHL-taitojen hienoudet ja vivahteet tulevat esiin pieninä osina. Kuten esimerkiksi taito ottaa kiekko omalla alueella laidasta erittäin ahtaissa olosuhteissa ja antaa se hyökkäykseen.

Perron on nyt 35-vuotiaana arvostettu ja kunnioitettu konkari. Runkosarjassa 1,081 ottelua, 300 maalia ja 734 pistettä. Alkuperäisen varauksen tehnyt St. Louis Blues kolme eri kertaa – ensimmäisen kerran 19-vuotiaana suoraan ensimmäiseltä leiriltä – Edmonton Oilers, Pittsburgh Penguins, Anaheim Ducks, Vegas Golden Knights ja nyt vielä Detroit Red Wings, jossa viime kaudella 24 maalia ja 56 pistettä.

Huonoa onneakin on ollut matkassa. Loukkaantumisia Edmontonissa, jossa mies muistetaan hyvällä. Pittsburgh myi Anaheimiin juuri ennen mestaruuskausiaan. Toinen kerta St. Louisissa päättyi suojaamattomana pelaajana Vegasiin, jossa mukana alkuperäisessä Golden Misfits-joukkueessa. Kolmas kerta Chuckberrylässä toi Stanley Cupin vuonna 2019.

Uran alku myöhään kilpajääkiekon aloittaneena pelaajana oli huomattava. Yksi vuosi U20 AAA-kiekkoa, yksi Quebecin junnuliigassa ja suoraan NHL:ään. Nyt 17. NHL-kaudellaan kokenut pelaaja, joka osaa valmistautua oikein. Pelaajat ovat ehkä kevyempiä kuin 10-15 vuotta sitten, mutta vahvempia, etenkin keskivartalostaan, ja nopeampia.

David Perron pelasi kesällä tiistaisin Montrealissa liigassa nimeltään “Living Sisu Hockey League” joukkueessa, jossa luistelivat myös Jonathan Drouin, Anthony Mantha, Jonathan Huberdeau, Pierre-Luc Dubois, Nick Suzuki ja Christopher Letang. Joukkue voitti mestaruuden.

Perjantai-ilta Motor Cityssä

Ottawa Senatorsin vierailu Detroitiin perjantaina oli ruma.

Patrick Kanen ensimmäinen maali Red Wingsin paidassa jäi parin ikävän tapauksen jalkoihin. Kane on sanonut valinneensa Detroitin, koska valmentaja Derek “Newsy” Lalonden esiintyminen sai hänet vakuuttuneeksi. Newsy oli todella hyvä Sportsnetillä viime keväänä playoffien analyytikkona, ennen MM-kisoihin lähtöään. En ihmettele.

Wingsin kapteeni Dylan Larkin saa paljon rumia otteita puoleensa, koska hän on tähtipelaaja. Perjantaina sattunut oli mielestäni vahinko. Kaksi pelaajaa osui epäonnisesti kahdelta puolelta, ja Larkin, joka on ennenkin kärsinyt niskavammoista, sai uuden niskavamman. Menetti tajuntansa.

David Perron tuli tilanteeseen, eikä kysellyt kysymyksiä. Hän iski poikittaisella Artem Zubia. Tämä tilanteessa, jossa Senatorsin pelaajat olivat jo viittomassa lääkintähuoltajia paikalle.

Entinen NHL-puolustaja Kevin Bieksa sanoi Hockey Night in Canadassa, ettei aina voi kysyä kysymyksiä, on toimittava. Tämäkin voidaan nähdä NHL-jääkiekossa eri tavoin. Oli miten oli, David Perron tulee saamaan pelikieltoa.

Erik Gudbranson

Columbus Blue Jacketsin 196-senttinen, rightin puolelta laukova puolustaja on David Perronin tapaan ykköskierroksen NHL-varaus (2010), kokenut, paljon kiertänyt konkari. Columbus Blue Jackets on jo kahdeksas seura.

Jokainen NHL-joukkue tarvitsee oman gudbransoninsa. Isokokoisen, rightin puolen kovaotteisen puolustajan. Hän pelaa fyysisesti, taklaa, ottaa ehkä liikaa jäähyjä. Puolustava puolustaja, ei huippunopea jaloistaan. Blokkaa laukauksia pelottomasti.

Erik Gudbranson tunnetaan hyvänä ja fiksuna jätkänä. OHL-junnuliigan arvostetun Bobby Smith-palkinnon voittaja (akateemiset opinnot ja jääkiekon yhdistäminen). Hän on parhaimmillaan alemmissa pareissa.

Sunnuntai-ilta Ohiossa

Florida Panthersin vierailu Columbukseen sunnuntai-iltana oli ruma. Allekirjoittanut ei katsonut peliä – olin matkalla katsomaan New Jersey Devilsiä Edmontonissa.

Erik Gudbranson oli menossa maalin kulmalta kohti päätyä ottamaan kiekon, kun Panthersin Nick Cousins ajoi suoraan selkään. Hyppäsi vielä kunnolla ilmaan, mikä johti siihen, että Gudbransonin pää osui laitaan.

Näin tilanteen rumana selkäänajona. Tilanteena, jossa olisi voinut käydä todella pahasti. Rullatuolipahasti. Tuomareitten olisi pitänyt heittää Nick ulos tästä teosta. Koska NHL ei rankaise Cousinsia, Gudbranson päätti tehdä sen itse.

Tämän tilanteen, kuten jokaisen tilanteen, voi nähdä toisella tavalla. Joku voi sanoa, että Cousins yritti vain mennä sulkemaan puolustajan tien oikealle. Että hän yritti osua olkapäällä ja keskivartalolla.

Ja sitten on vielä meitä toksisia machodinosauruksia, joitten mielestä Nick Cousinsin olisi pitänyt vastata teoistaan kuin mies ja kohdata Gudbranson nyrkkeilyottelussa paljain käsi irlantilaiseen tapaan.

Cousins valitsi pasifismin. Hän käytti kilpikonnapuolustusta, ei lyönyt takaisin. Kun baarilasku jäi tämän takia pöydälle, ja kun Gudbranson palasi myöhemmin ottelussa sitä kuittaamaan, Cousins tekeytyi jälleen kilpikonnaksi.

CBJ sai pelata seitsemän minuutin ajan alivoimalla. Kaikki näkemäni Jacketsin valmentajan ja pelaajien kommentit tapahtuneesta olivat Erik Gudbransonia ymmärtäviä. Hän olisi voinut loukkaantua pahasti. Hän itse kieltäytyi kohteliaasti kommenteista pelin jälkeen.

Kuulustelut

NHL:n pelaajaturvallisuuden viikko alkaa kiireisesti.

Davis Perronille on tarjottu kuulustelua paikan päällä. Eli New Yorkissa käsittääkseni. Tällä tavalla toteutettuna NHL:lla on mahdollisuus antaa yli viiden pelin pelikielto. Ei tarkoita sitä, että se tulee automaattisesti, mutta se on mahdollinen.

Erik Gudbranson pääsee kuulusteluun heti maanantaina zoomilla. Hyökkäys Nick Cousinsin kimppuun tulee kalliiksi.

Täällä Jouni Nieminen, Rogers Place, Edmonton

X: @OnsideWithJouni
Facebook: Jouni Niemisen NHL
[email protected]


Muita aiheeseen liittyviä juttuja