Koripallo

Suomalaisen koripallon suuruus, jota ei soisi unohdettavan

Koripallosuuruus Jorma Pilkevaara kuoli vuonna 2006. Nuorempi sukupolvi ei varmasti tiedä, kuinka kovasta pelimiehestä oli kyse.

Pilkevaara eli ”Pilkku” oli varsinainen syöttökone. 187-senttinen takamies tarjoili sen tason namupasseja, että Suomen joukkue ylsi aina Tokion olympialaisiin asti vuonna 1964. Tämä joukkue on yhä ainoa suomalainen palloilujoukkue, joka on selvittänyt tiensä karsintojen kautta olympialaisiin.

Suomi pelasi lisäksi kisoissa hyvin kaataen muuan muassa Australian. Suomen loppusijoitus kisoista oli 11.

Lisäksi Suomessa järjestyissä EM-kisoissa 1967 Pilkevaara näytteli suurta roolia, kun Suomi sijoittui peräti kuudenneksi. Pilkevaaran edesottamukset eivät jääneet huomiotta, sillä takamies valittiin myös kisojen tähtiviisikkoon.

Miten Suomesta tuli niin hyvä koripalloilija tuohon aikaan?

Urheilun lajikartta Suomessa oli Pilkevaaran syntyessä vuonna 1945 hyvin erilainen kuin mitä se on tänä päivänä. Yksilölajit olivat nykyistä vahvemmin esillä. Koripallo ei myöskään ollut joukkuelajeista se kaikista suosituin.

Varmasti olosuhteet vaikuttivat tuolloin koripallon harrastamiseen eri tavalla kuin nykyään. Tämä ei Pilkevaaraa kuitenkaan pysäyttänyt, sillä lupaus harjoitteli uutterasti Helsingin Munkkiniemessä Munkkiniemenkentällä – niin kesät kuin talvetkin.

Jos nuorempi sukupolvi valittaa olosuhteista, niin Pilkevaaran esimerkki on hyvä nostaa esiin. Munkkiniemenkentällä voi käydä heittelemässä koreja vaikka talvisin, ja samaiselta kentältä taitojaan etsivä löytää myös ”Pilkun” muistomerkin.

– Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja