Jalkapallo

Jos tiedät jalkapallosta kaiken, tiedät varmaan sitten vastauksen tähänkin?

Ei ole yksi tai kaksi kertaa, kun Broidi on ollut ystävien kanssa katsomassa futista ja joku kysyy sen saman kysymyksen. Mikä virka on tuolla kaarella rangaistusalueen reunassa? Siis tuo ihmeen puoliympyrä!

Jotkut ovat pelanneet ja katsoneet jalkapalloa vuosikymmeniä, mutta vastaus tähän kysymykseen on silti heille epäselvä. Tämä on tavallaan luontevaa, sillä eihän pelin tuoksinassa tule kaikkia yksityiskohtia ajateltua. Ei vaikka pelattuja matseja olisi takana satoja.

Näkee sitä välillä ihan ammattilaistasollakin, kun jokin yksittäinen sääntö onkin vieras. Välillä pelejä katsoessa tuntuu esimerkiksi siltä, että puolustus unohtaisi paitsiosäännön puuttuvan rajaheitoissa. Niin vapaasti toisinaan hyökkääjä unohtuu kärkkymään.

Mutta mennään takaisin siihen puoliympyrään…

Puoliympyrää tarvitaan rangaistuspotkuihin

Tarkalleen 11 metrin päähän maaliviivan keskikohdasta merkitään pallon kokoinen ympyrä, jota kutsutaan rangaistuspisteeksi. Tästä ammutaan yksitoistametriset eli rangaistuspotkut. Tuosta pisteestä piirretään 9,15 metrin säteinen ympyrä, joka tulee sitten rangaistualueen ulkopuolelle.

Tämä on se meidän kuuluisa puoliympyrä.

Tätä puoliympyrää tarvitaan rangaistuspotkuissa, jotta tuomari voi vahtia pelaajien olevan puoliympyrän ja rangaistusalueen ulkopuolella. Näin puoliympyrää tarvitaan, jotta taataan työrauha maalivahdille ja etenkin rangaistuspotkun suorittajalle.

Äh, tietysti. Jos sinusta tuntuu tältä, voit lohduttautua sillä, että eihän tätä moni futaajakaan muista. Kunhan menevät vain vanhasta tottumuksesta sinne puoliympyrän taakse kärkkymään.

-Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja