Jääkiekko

Taistelumammuttien kokoontumisajot! (1/2)

Vaikka Oulun Kärpät toisinaan menestyi SM-Liigassa 2010-luvulla, onnistui joukkue haalimaan poikkeuksellisen määrän epäonnistuneita – sekä muuten vaan ihan helvetin eriskummallisia, tai sellaiseksi muodostuneita – hankintoja riveihinsä.

Minun on pitänyt jo tovi kirjoittaa tämä tarinoiden kollaasi – kiitokset Nick ”Pelaamalla kuntoon” Ritchielle inspiraatiosta!

Käsittelen kahdessa osassa neljää Kärpät-paidassa pelannutta sotanorsua, joiden malleja olivat muun muassa perässä vedettävä, kiukutteleva, loppuun ajettu sekä loukkaantunut. Taistelumammuttien tekeminen näytti siltä, että nämä saattaisivat kupsahtaa hautaansa hetkellä millä hyvänsä! Paitsi yhden, joka oli luultavasti lähempänä päätyä sinne ABC-ruuan aiheuttaman itsetuhoisuuden takia.

Änärivahvistus-Reps

Kun liigaristely oli vielä oikeasti olemassa ollut asia ennen kauden 2010–2011 alkua, Kärpät järisytti suomalaista kiekkokarttaa tekemällä ”SM-Liigan historian kovimman hankinnan”. Florida Panthersissa kolme täyttä kautta pelannut – tšekkiläinen, kuinkas muuten – teki sopimuksen kylmään pohjolaan. Liigaristeilyllä mieheen kasattiin sellaiset odotukset, että eipä ihan heti tule mieleen toista pelaajaa, joka sellaisia olisi kohdannut.

Olikohan Suomen muotoisen pilven alla yhtäkään SM-Liiga -valmentajaa, -pelaajaa tai -fania, joka ei olisi hehkuttanut tätä diiliä kyllästymiseen saakka? Tai yhtäkään kiekkotoimittajaa, joka ei olisi asiantuntevasti veikannut herran pistepörssivoittoa ennen kauden alkua? Kaiken lisäksi pelaaja oli 29-vuotias – parhaassa mahdollisessa iässä. Peliesitysten perusteella herran iäksi olisi kuitenkin saattanut veikata jotain muuta…

Kyseessä oli tietysti Kamil Kreps, mutta kauden edetessä etunimi ja sukunimen ensimmäinen kirjain voitiin jättää pois. Sentteri oli vielä kaudella 2007–2008 paukuttanut NHL:ssä mukavat 25 tehopistettä (8+17). Hän täydensi oululaisten palkka-armeijan, jonka pelaavasta kokoonpanosta noin 20 prosenttia operoi Tšekin passilla.

Kaiken ylistyksen maan ja taivaan väliltä ennen kauden alkua saanut pelaaja oli niin surkea, että ei erottunut tavallista Liiga-jyrää kovempana tekijänä kaukalossa. Miehen oli tarkoitus kantaa joukkuetta reppuselässään, mutta Reps itse olikin perässä vedetty yksilö.

Porin Ässät vakuuttui tästä niin paljon, että hankki miehen varalta riveihinsä kaudelle 2013–2014. Näin tämä sai kyntää kaikkien iloksi vielä toisen kauden suomalaisfanien nokan alla.

Kaikkien taistelumammuttien isä ja äiti laittoi Koholla sisään

Tämä hankinta oli jälleen melkoinen šokkihoito kiekkokansalle. Miksi 957 ottelua NHL:ssä pelannut konkari ylipäätään halusi tulla SM-Liigaan? Ehkä siksi, että hänen puumailansa tulivat Imatran tehtaalta – eikä tämä siis ole mikään vitsi.

Jozef Stümpel oli tiettävästi viimeinen paitsi NHL:ssä myös SM-Liigassa puutikulla operoinut pelaaja. Slovakialaislegenda pelasi Oulussa kaudella 2011–2012, joten silloin oltiin jo hyvinkin syvällä komposiittimailojen kulta-ajassa. Nykyisin 52-vuotias kiekkoilija – eikä muuten ole entinen sellainen – pelaa Slovakiassa kolmostasolla. Käsissä lienee Oulun vuosilta tuttu Koho, joka oli jo silloin vähintään yhtä loppuun ajettu kuin pelaaja itse.

Vaikka Stümpel oli sotanorsu pahimmasta päästä, pystyi hän poikkeuksellisella älykkyydellään kompensoimaan täysin olematonta luisteluaan. Mielessä Juha Junnolla ja muilla sankareilla oululaisseuran toimistolla on ehkä ollut PR-temppu, joka tavallaan meni läpi. Erityisesti se onnistui siinä vaiheessa, kun Stümpel Kohoineen päivineen latoa sivalsi yhdeksässä pudotuspeliottelussa pari nyyttiä ja alusti viisi kihausta.

Olisiko rahat voinut sijoittaa urheilullisesti fiksummin? Varmasti. Olisiko yleisöllä ollut yhtä paljoa ihmeteltävää? Ei varmasti. Stümpelin hankinta saattoi olla yhtä aikaa nerokkain ja idioottimaisin sellainen koko modernissa pääsarjahistoriassa.


Ota toinen osa heti tästä haltuun, jotta nälkä ei hyydy ennen seuraavaa ABC:ta.

–Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja