Jääkiekko

Broidin Liiga-muistot: Pahimmat possuilut! Osa 4/5

Muistatko, kun HIFK laittoi Jere Karalahden huumeiden vastaiseen kampanjaan? Vain hieman myöhemmin, vuonna 1997 kiekkoilija sai huumetuomion, pelikieltoa ja oli lopulta sivussa 22 ottelua.

LUE TÄSTÄ OSA 1/5: Kun Semir Ben-Amor hakkasi Ville Peltosen – ”Tapa se kusipää!”

LUE TÄSTÄ OSA 2/5: Tiedättekö mitä yhteistä oli Oldřich Válekilla ja Nick Ritchiellä?

LUE TÄSTÄ OSA 3/5: Tuomittu rikollinen – HIFK-johtaja erosi protestina

HIFK:ssa pelannut Jere Karalahti tuomittiin tammikuun lopussa vuonna 1997 kolmen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen huumeiden hallussapidossa. Taustalla oli myös kiellettyjen aineiden väärinkäyttöä. Puolustaja määrättiin SM-liigassa pelikieltoon loppukauden ajaksi.

Vaikka Karalahden huumeongelma tuli julkisuuteen vasta alkuvuodesta 1997, oli puolustajalla taustallaan kannabiksenhuuruisia vuosia. SM-liiga tiedotti arvelevansa, että kahden vuoden kannabistuotteiden käyttö on turvallisuusriski paitsi pelaajalle itselleen myös muille pelaajille kaukalossa. Lisäksi kiekkosarja kertoi, että HIFK ohjaa pelaajansa huumehoitoihin.

Karalahti mainoskasvona huumeiden vastaisessa kampanjassa

Tästä ei hirveästi ole kuultu, mutta totta se on. HIFK-uransa alkuvuosina Karalahden joukkue marssitti yhdessä SM-liigan kanssa puolustajan huumeiden vastaiseen yhteistyökampanjaan.

– Mehän valittiin Jere sen edustajaksi, huumetuomion aikaan HIFK-pomona ollut Frank Moberg hymähteli Karalahti-dokumenttielokuvassa ja jatkoi.

– Kampanjan väki ehdotti Jereä, ja me suostuttiin siihen, jos muistan oikein. Joka tapauksessa meidän hyväksymänä se tehtiin.

Jokaisesta SM-liigajoukkueesta valittiin kiiltokuvapoika, joka edustaisi nuhteetonta elämäntapaa.

Ei mennyt ihan nappiin tämä valinta, vai mitä? Jo aiemmin HIFK-legenda Moberg oli kertonut vuonna 2006 julkaistussa kirjassaan, että Karalahdelle olisi huumausainetuomioiden myötä vaadittu aikoinaan jopa elinikäistä pelikieltoa.

Myöhemmin Jere Karalahti sai huumausainerikoksista lisää tuomioita. Vuonna 2008 NHL:ssäkin huumeiden vastaiseen ohjelmaan joutunut puolustaja sai isoimman kakkunsa, joka oli vuosi ja kahdeksan kuukautta ehdollista vankeutta. Karalahti on kuitenkin näihin päiviin saakka kiistänyt pisimmän tuomionsa.

–Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja