Blogi

NHL Free Agency 2022: täysin mielenvikainen ensimmäinen päivä!

14.7.2022. NHL:n vapaat pelaajamarkkinat ovat olleet aina allekirjoittaneelle ehdottomasti se yksi vuoden kohokohdista, jollei jopa se kohokohta. Pelaajat vaihtavat maisemaa, jokaisen NHL-seuran suunta hahmottuu ja mukaan mahtuu myös tietyissä määrin shokeeraavia uutisia.

Tässä tämän viikon blogitekstissä tulen käsittelemään ennen kaikkea NHL:n vapaiden pelaajamarkkinoiden ensimmäistä päivää, mutta toki aion ottaa esille myös jo aiemmin nähtyjä pelaajasiirtoja. Ja nyt, kun tuli mainittua pelaajasiirrot, niin NHL Free Agencyssa ja sitä edeltävissä päivissä ei ole kyse suinkaan pelkästään vapaiden pelaajien solmimista sopimuksista, vaan pelaajien liikehdintää nähdään aina myös siirtojen muodossa, eikä tämä vuosi tuottanut näiltä osin pettymystä.

Katsotaan siis, minne tämä teksti meidät kuljettaa, sillä nyt aion antaa vain kynän niin sanotusti sauhuta ilman sen kummempaa suunnitelmaa.

Kekäläinen naureskelee pitkin nenänvarttaan – Calgary Flames mestarisuosikista keskelle uudelleenrakennusta?!

Albertalaisseura Calgary Flames lähti päättyneen NHL-kauden 2021-22 pudotuspeleihin aidosti potentiaalisena Stanley Cup -ehdokkaana. Joukkueesta löytyi lähes 300 tehopisteen ykköshyökkäysketju ja iso osa palasista oli kohdallaan. Hieman vaisumpien aikojen jälkeen Johnny Gaudreau nousi jälleen yhdeksi NHL:n kirkkaimmista supertähdistä ja joukkueensa kantavaksi voimaksi.

Nyt Flames on kuitenkin vailla suuntaa, niin jättimäinen Gaudreaun päätös allekirjoittaa seitsemän vuoden ja yhteisarvoltaan 68,25 miljoonan dollarin sopimus Jarmo Kekäläisen johtaman Columbus Blue Jacketsin kanssa oli. Flamesin nimittäin täytyisi kyetä Gaudreaun lähdön jälkeen vakuuttamaan Matthew Tkachuk, jonka sopimus on katkolla, siitä, että Flames aidosti kykenee edelleen taistelemaan Stanley Cupista; toisin sanoen, seuran täytyy löytää nopeasti huippuluokan paikkaaja Gaudreaulle ja se ei ole todellakaan helppoa.

Ja sitten Columbukseen…

Kun Johnny Gaudreau ilmoitti ainakin testaavansa NHL:n vapaat pelaajamarkkinat, Columbus Blue Jacketsista ei puhunut käytännössä ottaen kukaan. Toki kaikki NHL-seurat olivat satavarmasti ainakin teoriassa kiinnostuneita Gaudreaun kaltaisesta supertähdestä, mutta ei häntä missään nimessä ohiolaisseuraan yhdistetty. Niinpä Gaudreaun Blue Jackets -sopimus tuli täysin puskista, mutta samalla se oli uudelleenrakennuksen sijaan uudesta startista puhuneelle Kekäläiselle, ja totta kai koko Blue Jackets -organisaatiolle, jo pelkästään uskottavuuden kannalta äärimmäisen tärkeä asia.

Vaan, miten on sitten Patrik Laineen laita, sillä Gaudreau syö ohiolaisten palkkakatosta kautta kohden 9,5 miljoonaa dollaria? Tekstiviestien perusteella Kekäläisellä on äärimmäisen vankka usko siihen, että seura pystyy pitämään molemmat pelaajat riveissään, mikä olisi melkoinen myrskyvaroitus muille Itäisen konferenssin joukkueille sekä koko NHL:lle; olisi melkoisen upeaa nähdä Laine ja Gaudreau samassa ketjussa. Tällä hetkellä siis vaikuttaa vahvasti siltä, että Laine jatkaa Blue Jacketsissa ja samaan aikaan joukkue vahvistuu Gaudreaun saapumisen myötä merkittävästi, joskin pientä uudelleenjärjestelyä joukkueen rosteri näiden peliliikkeiden jälkeen kaipaa.

Malkinin ja Giroux’n sopimukset yllättivät!

Vielä pari päivää sitten näytti täysin satavarmalta, että Evgeni Malkin on pelannut viimeisen pelinsä Pittsburgh Penguinsin paidassa. Venäläistähti antoi varsin mielenkiintoisen haastattelun siitä, miten hän koki Penguinsin kohdelleen häntä, ja tilanne oli niin tulehtunut, että Sidney Crosby päätti lentää ystävänsä luo rauhoittelemaan tätä. Ilmeisesti tuo rauhoittelu tuotti tulosta, sillä Penguinsin ydin pysyi edelleen kasassa, kun pian 36 vuotta täyttävä Malkin allekirjoitti pennsylvanialaisseuran kanssa neljän vuoden ja 24,4 miljoonan dollarin arvoisen jatkosopimuksen. Se, oliko tämä oikea peliliike Penguinsin kannalta, kun huomioidaan myös kokeneen Kris Letangin pitkä jatkosopimus, jää nähtäväksi.

Kesken viime kauden Philadelphia Flyersista Florida Panthersin paitaan Stanley Cupia jahtaamaan lähtenyt Claude Giroux tulee olemaan myös jatkossa edellä mainitun Penguinsin kiusana, mutta hieman yllättävässä osoitteessa. Kyllä, Ottawa on Giroux’n koti, mutta vielä muutamia päiviä sitten hän ilmoitti olevansa kiinnostunut jatkamaan Panthersissa. Toki Panthersin tilanne palkkakaton kanssa oli sen verran haastava, ettei kokeneen kanadalaisen pitäminen ollut mahdollista, mutta päätyminen tuolla ikää nuoreen ja vielä parin vuoden päässä Stanley Cup -taistelusta olevan Senatorsin paitaan yllätti. Giroux solmi viime aikoina muun muassa Alex DeBrincatilla ja Cam Talbotilla vahvistuneen kanadalaisseuran kanssa kolmen vuoden ja 19,5 miljoonan dollarin arvoisen sopimuksen.


Kolottaako pelihammasta?


Carolina Hurricanes laittoi oikein urakalla tuulemaan, mutta vahvistuiko joukkue?

Mikäli sitä olisi Carolina Hurricanesin fani, niin tylsiä päiviä ei olisi luvassa käytännössä ottaen juuri koskaan. ’Canes on ollut yksi potentiaalisista haastajista Stanley Cupin suhteen viime kausien ajan, mutta päättyneen kauden pudotuspelit olivat askel väärään suuntaan. Niinpä seurassa päätettiin tehdä, jälleen kerran – kuten viime vuosina on totuttu näkemään – melkoisen jättimäisiä muutoksia, joiden myötä Raleighissa nähdään melkoisen paljon aiempaa kokeneempi joukkue.

Kun katsotaan viime kauden joukkuetta, merkittävimmät lähtijät olivat ehdottomasti hyökkääjä Vincent Trocheck sekä puolustaja Anthony DeAngelo. Korvaajiksi saapuivat vaihtokauppojen kautta 37-vuotias Brent Burns, joka on edelleen melkoinen seppä hyökkäyspäässä, mutta puolustuspäässä alkaa olla jo vähän haastavampaa iän puolesta, sekä Vegas Golden Knightsista hankittu ja 34 vuotta täyttävä Max Pacioretty. Se saattaa olla mahdollista, että Hurricanes kaipaa nimenomaan nuoren ytimensä sekaan tällaisia kokeneita veteraaneja, mutta samaan aikaan molempien siirrot nostattavat pinnalle omat kysymysmerkkinsä. No, ensi kausi sen sitten paljastaa, tehtiinkö tässä oikeita siirtoja vai johtaako tie keväällä syntyneestä pienimuotoisesta ojasta allikkoon.

Steve Yzermanin maltti on valttia -uudelleenrakennus jatkuu

Detroit Red Wingsiä esimerkiksi 1990-luvulta lähtien kannattaneet fanit saattavat olla hieman turhautuneita, sillä menestymään tottunut seura on ollut aikamoisella tuuliajolla jo useiden vuosien ajan. Steve Yzermanin hypättyä Tampa Bay Lightningista, jossa hän käytännössä ottaen rakensi sen kaksinkertaisen Stanley Cup -voittajan, Red Wingsin kelkkaan suunta on ollut kuitenkin oikea, vaikkakin maltillinen. Yzerman on tehnyt fiksuja ja maltillisia ratkaisuja seuran johdossa parin viime vuoden ajan, ja edelleen sama linja jatkui, joskin nyt hankinnat alkavat olla jo astetta kovempia nimiä.

No, mitä nimiä Detroitiin sitten ensi kaudeksi oikein saapuu? Edelleen lähes piste per peli -tahdilla, ainakin St. Louis Bluesissa, pelaava David Perron. Viime kaudella runkosarjassa 72 peliin 53 tehopistettä nakuttanut ja pudotuspeleissä 20 otteluun 14 pistettä tehnyt Michiganin oma poika, Andrew Copp. Chicago Blackhawksissa viime kaudella 78 otteluun tehot 15+17=32 nakuttanut Dominik Kubalik. Montreal Canadiensin alakerrassa viime kausina ilahduttanut peruspuolustaja Ben Chiarot, jonka merkitystä joukkueelleen ei sovi todellakaan väheksyä. Los Angeles Kingsissä tasaisen varmasti esiintynyt Olli Määttä. Ja sitten tietenkin Ville Husso, joka kaupattiin Bluesista jo hieman aiemmin autokaupunkiin.

Ja otetaas sitten suomalaisuutisia tähän väliin!

Edellä tuli jo mainittua Ville Husson ja Olli Määtän nimet, joten seuraavaksi siirrytään Erik Haulaan ja hänen yhä vain erikoisemmaksi muuttuvaan NHL-tarinaan. Viime kaudella Boston Bruinsissa erinomaisen kauden pelanneen ja 78 runkosarjaotteluun 44 tehopistettä nakuttaneen suomalaisen matka nimittäin jatkuu jälleen, kun hänet kaupattiin vaihtokaupassa Pavel Zachaan New Jersey Devilsin paitaan. No, mikä sitten tässä Haulan tarinassa on niin erikoista? Viimeisten seitsemän kauden aikana hän on pelannut seitsemässä eri seurassa. Ja, koska Haulalla on ikää vielä kuitenkin vain 31 vuotta, teoriassa on mahdollista, että hän tulee edustamaan NHL-urallaan jokaista NHL-seuraa.

No, mites sitten ne muut suomalaiset?

Colorado Avalanche kiinnitti totta kai todelliseksi huippuhankinnaksi muodostuneen Artturi Lehkosen jatkosopimukseen, kun hallitseva Stanley Cup -voittaja iski suomalaislaiturin kouraan viiden vuoden ja 22,5 miljoonan dollarin arvoisen jatkosopimuksen. Lehkosen kannalta ihanteellista sopimuksessa on se, että se pitää viimeiset neljä kautta sisällään joko täyden tai osittaisen siirron estävän pykälän.

Jatkosopimuksen seurojensa kanssa tekivät niin ikään Robin Salo ja Otto Koivula, jotka molemmat edustavat New York Islandersia.

Mutta ehkä sitten kuitenkin se päivän mielenkiintoisin suomalaisuutinen oli Leijonat olympiakultaan ja MM-kultaan johdattaneen Sakari Mannisen pitkään odotettu siirto NHL:ään, ja tarkemmin sanottuna Vegas Golden Knightsiin.

Chicago Blackhawksissa jopa ykkösvahdin asemaa ajoittain kantanut Kevin Lankinen ei saanut jatkosopimusta illinoislaisseuraan ja hän on rajoittamaton vapaa agentti; samat sanat pätevät myös Christopher Gibsoniin, Teemu Kivihalmeeseen, Petteri Lindbohmiin, Sami Nikuun ja Harri Säteriin. Carolina Hurricanes kauppasi puolestaan suomalaismaalivahti Eetu Mäkiniemen Brent Burns -kaupan yhteydessä San Jose Sharksiin. Janne Kuokkasen sopimus ostettiin puolestaan ulos New Jersey Devilsin toimesta, ja hän odottelee edelleen uutta NHL-seuraa – aivan, kuten saman kohtalon Chicago Blackhawksissa kokenut Henrik Borgström. Detroitissa pelannut Olli Juolevi ja Vancouverissa varsin mukiinmenevän kauden Panthers-siirtonsa jälkeen pelannut Juho Lammikko jäivät puolestaan ilman jatkosopimuksia.

Qualifying offerin eli niin sanotun minimitarjouksen, jolla seurat pitävät pelaajan pelaajaoikeuksista kiinni, ovat saaneet seuraavat suomalaiset: Patrik Laine (CBJ), Jesse Puljujärvi (EDM), Kaapo Kakko (NYR), Kasperi Kapanen (PIT), Kaapo Kähkönen (SJS), Niko Mikkola (STL), Urho Vaakanainen (ANA), Ukko-Pekka Luukkonen (BUF), Arttu Ruotsalainen (BUF), Kristian Vesalainen (WPG), Kasper Björkqvist (PIT), Tarmo Reunanen (CAR) sekä Eetu Tuulola (CGY).

Seattle Kraken teki kovan kaappauksen!

Tuore Stanley Cup -voittaja, Colorado Avalanche, olisi ehdottomasti halunnut pitää ruotsalaistähti Andre Burakovskyn riveissään. Aikanaan Washington Capitalsissa vajaaksi häneen kohdistetuista odotusarvoista jäänyt hyökkääjä löysi viimeisten kolmen kauden aikana kodin Denveristä, tehden runkosarjassa yhteensä 191 pelaamaansa runkosarjaotteluun tehot 61+89=150. Avalanchella ei ollut kuitenkaan varaa pitää häntä, joten Seattle Kraken tuli haaskalle ja sorvasi Burakovskylle viiden vuoden ja yhteisarvoltaan 27,5 miljoonan dollarin arvoisen sopimuksen.

Tampa Bayssa laitettiin rahaa palamaan

Kaksi edellistä mestaruutta voittanut ja viime kaudella Stanley Cup -finaaleissa Colorado Avalanchelle hävinnyt Tampa Bay Lightning laittoi oikein kunnolla rahaa palamaan. Seura tiedotti tehneensä jatkosopimukset Mikhail Sergachevin, Erik Cernakin, ja Anthony Cirellin kanssa, käyttäen kolmikkoon yhteensä rahaa 159,6 miljoonaa dollaria. Kolmikosta Sergachevin keskiarvollinen vuosipalkka on 8,5 miljoonaa dollaria, Cirellin 6,25 miljoonaa dollaria ja Cernakin 5,2 miljoonaa dollaria.

Tuore Stanley Cup -voittaja Washingtonin tolppien väliin

Washington Capitalsilla ei ole oikeastaan ollut missään vaiheessa sen jälkeen kantavaa voimaa tolppiensa välissä, kun Braden Holtby vaihtoi maisemaa. Vaan nyt tuo tilanne muuttui totaalisesti, kun Ilya Samsonov ja Vitek Vanecek lähtivät molemmat uusiin osoitteisiin ja uudeksi ykkösvahdiksi värvättiin vastikään Colorado Avalanchen Stanley Cup -voittoon torjunut Darcy Kuemper. 32-vuotias kanadalainen, joka ehti edustaa Avalanchea ainoastaan tuon mestaruuteen päättyneen kauden ajan, solmi uuden seuransa kanssa viisivuotisen ja yhteisarvoltaan 26,25 miljoonan dollarin arvoisen sopimuksen.

Ja sitten vielä tähän loppuun joitain mielenkiintoisia poimintoja:

Maalivahdit:

Jack Campbell, Toronto Maple Leafs —> Edmonton Oilers

Eric Comrie, Winnipeg Jets —> Buffalo Sabres

Thomas Greiss, Detroit Red Wings —> St. Louis Blues

Jaroslav Halak, Vancouver Canucks —> New York Rangers

Martin Jones, Philadelphia Flyers —> Seattle Kraken

David Rittich, Nashville Predators —> Winnipeg Jets

Ilya Samsonov, Washington Capitals —> Toronto Maple Leafs

Dustin Tokarski, Buffalo Sabres —> Pittsburgh Penguins

Puolustajat:

Matt Benning, Nashville Predators —> San Jose Sharks

Justin Braun, New York Rangers —> Philadelphia Flyers

Josh Brown, Boston Bruins —> Arizona Coyotes

Connor Carrick, Seattle Kraken —> Boston Bruins

Ian Cole, Carolina Hurricanes —> Tampa Bay Lightning

Haydn Fleury, Seattle Kraken —> Tampa Bay Lightning

Erik Gudbranson, Calgary Flames —> Columbus Blue Jackets

Erik Gustafsson, Chicago Blackhawks —> Washington Capitals

Ilya Lyubushkin, Toronto Maple Leafs —> Buffalo Sabres

Colin Miller, Buffalo Sabres —> Dallas Stars

Patrik Nemeth, New York Rangers —> Arizona Coyotes

Jan Rutta, Tampa Bay Lightning —> Pittsburgh Penguins

Justin Schultz, Washington Capitals —> Seattle Kraken

Brendan Smith, Carolina Hurricanes —> New Jersey Devils

Marc Staal, Detroit Red Wings —> Florida Panthers

Troy Stecher, Los Angeles Kings —> Arizona Coyotes

Andrej Sustr, Anaheim Ducks —> Minnesota Wild

Hyökkääjät:

Noel Acciari, Florida Panthers —> St. Louis Blues

Andreas Athanasiou, Los Angeles Kings —> Chicago Blackhawks

Nicholas Aube-Kubel, Colorado Avalanche —> Toronto Maple Leafs

Nick Bjugstad, Minnesota Wild —> Arizona Coyotes

Nick Cousins, Nashville Predators —> Florida Panthers

Nicolas Deslauriers, Minnesota Wild —> Philadelphia Flyers

Max Domi, Carolina Hurricanes —> Chicago Blackhawks

Curtis Lazar, Boston Bruins —> Vancouver Canucks

Oskar Lindblom, Philadelphia Flyers —> San Jose Sharks

Mason Marchment, Florida Panthers —> Dallas Stars

Ilya Mikheyev, Toronto Maple Leafs —> Vancouver Canucks

Vladislav Namestnikov, Dallas Stars —> Tampa Bay Lightning

Kevin Rooney, New York Rangers —> Calgary Flames

Eric Staal, Iowa Wild —> Florida Panthers (PTO)

Nico Sturm, Colorado Avalanche —> San Jose Sharks

Frank Vatrano, New York Rangers —> Anaheim Ducks

Colin White, Ottawa Senators —> Florida Panthers

Jatkosopimuksia:

Alexander Edler, Los Angeles Kings

Darren Helm, Colorado Avalanche

Vinnie Hinostroza, Buffalo Sabres

Brett Howden, Vegas Golden Knights

Evander Kane, Edmonton Oilers

Brett Kulak, Edmonton Oilers

Marcus Johansson, Washington Capitals

Nick Leddy, St. Louis Blues

Brendan Lemieux, Los Angeles Kings

Trevor Lewis, Calgary Flames

Josh Manson, Colorado Avalanche

Victor Olofsson, Buffalo Sabres

Reilly Smith, Vegas Golden Knights

Malcolm Subban, Buffalo Sabres

Robert Thomas, St. Louis Blues

Nikita Zadorov, Calgary Flames

–Marko Ollonqvist

Marko Ollonqvist on muun muassa Kanadassa urheilun merkeissä kirjeenvaihtajana toiminut ja jo kolmella eri vuosikymmenellä NHL:n parissa työskennellyt vapaa toimittaja, jonka blogitekstit julkaistaan Broidi.com-sivustolla joka torstai.


Kolottaako pelihammasta?


Muita aiheeseen liittyviä juttuja