Jääkiekko

Top 5: 2010-luvun parhaat Liiga-finaalit

5.9.2022. Uusi odotettu Liiga-kausi käynnistyy jo ensi viikolla ja sen kunniaksi tässä artikkelissa otetaan katsaus viime vuosien ikimuistoisimpiin finaaleihin ja niiden ratkaisumaaleihin.

1. Ässät-Tappara 2013

Kevät 2013 on jäänyt taatusti monen kiekkofanin mieleen. Kyseinen kevät muistetaan Ässien huimasta mestaruudesta ja sitä seuranneista juhlista. Ässien taival kohti mestaruutta alkoi runkosarjan lopussa, jossa se voitti peräti 14 ottelua putkeen. Finaaleissa toisensa kohtasivat runkosarjan kakkonen Tappara sekä runkosarjan neljäs Ässät. 

Finaaleista ei käänteitä puuttunut, sillä heti ensimmäisessä finaaliottelussa Jukka Peltola toi voiton Tapparalle vain viisi sekuntia ennen varsinaisen peliajan loppua. Kolmannessa finaaliottelussa Niclas Lucenius toi Tapparalle toisen kiinnityksen vain sekunti ennen loppua. Ässät puolestaan otti ensimmäisen ottelupallon itselleen viidennessä ottelussa 2-1-vierasvoitolla kolmannessa jatkoerässä Veli-Matti Savinaisen osumalla.

Ässät ratkaisi mestaruuden itselleen kotona maalein 3-2 ja voitoin 4-2. Ratkaisevasta finaalista muistetaan ikuisesti voittomaali, jonka puolustaja Jyri Marttinen neppasi siniviivan jälkeen ohi hölmistyneen Juha Metsolan. Mestaruus oli Ässille ensimmäinen 35 vuoteen ja se näkyi myös juhlissa.


2. HPK-Kärpät 2019

Kevät 2019 oli hämeenlinnalaisten juhlaa. Kyseinen kevät nousee mieleen ajanjaksona, jolloin suuri altavastaaja marssi aina kirkkaimpaan saakka. Finaalisarja ratkesi HPK:n eduksi vasta seitsemännessä ottelussa ja sen jälkeisessä jatkoerässä.

Kärpät oli kauden 2018-19 ylivertainen hallitsija ja oululaisseura voitti Liigan runkosarjan peräti 29 pisteen erolla seuraavaan. HPK lähti pudotuspeleihin puolestaan sijalta viisi suurena altavastaajana. HPK pudotti keväällä TPS:n sekä Tapparan ja oli täten valmis suuren haasteeseen.

Finaalisarjassa johtaja vaihtui kolmeen otteeseen. HPK johti finaalisarjaa kolmen ottelun jälkeen voiton 2-1. Ennakkosuosikki Kärpät käänsi ottelusarja kuitenkin itselleen ja viiden ottelun jälkeen voitot olivat oululaisille lukemin 3-2. HPK ei kuitenkaan luovuttanut vaan venytti ratkaisun seitsemänteen otteluun Ouluun.

Seitsemännessä finaalissa jatkoerään mentiin tilanteesta 1-1. Jatkoerää kerettiin pelata reilut 13 minuuttia ennen kuin HPK pääsi ylivoimalle. Ikimuistoisen ratkaisumaalin hämeenlinnalaisille iski ylivoimalla Markus Nenonen. Nenonen hiljensi täyden Raksilan ja HPK juhli seurahistorian toista mestaruuttaan.


SUPERTARJOUS ILMAN KIERRÄTYSEHTOJA3. Kärpät-Tappara 2015

Kahtena keväänä peräkkäin 2014 ja 2015 finaaleissa toisensa kohtasivat Kärpät ja Tappara. Näiden kahden ison välinen otatus päättyi keväällä 2015 vasta 17-vuotiaan Sebastian Ahon voittomaaliin seitsemännessä finaalissa.

Kärpät ja Tappara jatkoivat syksyllä 2014 siitä mihin he edellisenä keväänä olivat jääneet. Kaksikko valtasi runkosarjassa kaksi ensimmäistä sijaa luoden itsestään jälleen suurimmat mestarisuosikit.

Tappara pääsi hakemaan revanssia Kärpistä, mutta kotietu oli oululaisten nimissä. Finaalisarjassa nähtiin upeat seitsemän ottelua, joista jokainen päättyi yhden maalin erotuksella. Jatkoajalle finaalisarjassa mentiin peräti viisi kertaa. Erittäin tasainen otatus päättyi lopulta seitsemännessä finaalissa nuoren Sebastian Ahon voittomaaliin jatkoerässä. Tapparalta jäi revanssi ottamatta ja Kärpät pääsi juhlimaan historiansa seitsemättä mestaruutta.


4. Kärpät-Tappara 2014

Kärpät ja Tappara olivat myös kaudella 2013-14 runkosarjan kaksi parasta joukkuetta. Kärpät löi runkosarjassa yhden kauden piste-ennätyksensä uusiksi 131 pisteellä. Tämä kaksikko lähti kevääseen irrallaan muista haastajista.

Kärpät hävisi pudotuspeleissä vain yhden ottelun ennen finaaleja. Tappara tuli finaaleihin odotetusti kaveriksi kaatamalla välierissä Lukon. Finaalisarja alkoi odotetusti Kärppien kotivoitolla, mutta tämän jälkeen hallinnan otti Tappara, joka voitti peräti kolme finaaliottelua putkeen. Suuri mestarisuosikki Kärpät ajettiin ahtaalle kera massiivisten paineiden, mutta oululaiset venyttivät kahdella peräkkäisellä voitolla ratkaisun maagiseen seiskapeliin.

Seiskapeli pelattiin Oulussa ja se eteni jatkoajalle maalittomassa tasatilanteessa. Finaalisarja muistetaan Kärppien takaa-ajon lisäksi Juhamatti Aaltosen erittäin upeasta voittomaalista. Kärppien ja Tapparan väliset nahistelut vuosina 2013-15 ovat jääneet ikuisesti ihmisten mieliin. Marginaalit olivat silloin erittäin pienet ja jäällä nähtiin upeita pelaajia toisensa perään.


5. JYP-Pelicans 2012

JYP otti seurahistoriansa toisen ja viimeisimmän mestaruuden keväällä 2012. JYP oli kyseisellä kaudella täysin suvereeni ja verkkokalvoille on jäänyt muistot legenda Eric Perrinin tekemästä voittomaalista.

Vähemmän Liigassa menestystä niittäneet JYP ja Pelicans olivat runkosarjassa neljäs ja toinen. Pelicans joutui heti ensimmäisellä kierroksella koville Kärppien kanssa, mutta JYP puolestaan marssi finaaleihin vain yhden tappion saattelemana. Finaalit eivät itsessään olleet ne ikimuistoisimmat, sillä ensimmäisen finaaliottelun tappion jälkeen JYP otti neljä peräkkäistä voittoa ja marssi Pelicansin yli voitoin 4-1.

Finaaleista muistetaan kuitenkin Perrinin tekemä voittomaali, joka tuli jatkoajalla Lahdessa. 
JYPin kausi oli kaiken kaikkiaan kaunis tarina. Risto Dufva sai seurassa potkut syksyllä vain kahden ottelun jälkeen ja kokenut Perrin joutui itse pelaajana tekemään osansa joukkueen hitsaamiseksi yhteen. Tarina päättyi lopulta kauniisti itse legendan tekemään voittomaaliin.

-Broidi


SUPERTARJOUS ILMAN KIERRÄTYSEHTOJAMuita aiheeseen liittyviä juttuja