Jalkapallo

Futismatsi jossa haluttiin tehdä omia maaleja – ”Sääntöjen laatija kuuluisi hullujenhuoneeseen”

Vuoden 1994 tammikuussa Barbados ja Gredana pelasivat ehkä kaikkien aikojen eriskummallisimman ottelun. Peli jää historiaan siksi, että molemmat joukkueet halusivat tehdä sen loppuhetkillä lähinnä omia maaleja.

– Tunnen oloni huijatuksi. Se joka keksi nämä säännöt kuuluisi hullujenhuoneeseen. Peliä ei tulisi pelata niin, että moni pelaaja juoksee kentällä hämmentyneenä, Gredanan manageri James Clarkson tokaisi lehdistötilaisuudessa pelin jälkeen median mukaan.

– Pelaajamme eivät edes tienneet, että mihin suuntaan hyökätä: meidän vai heidän päähän, Clarkson jatkoi vuodatustaan.

Ottelu päättyi Barbadosin 4-2-voittoon, mutta mitä ihmettä pelissä oikein tapahtui. Miten on mahdollista, että joukkueet pyrkivät tekemään lopulta vain omia maaleja?

Kaikkien aikojen epäonnistunein sääntö?

1990-luvulla Caribbean Cupiin viriteltiin kaikkien aikojen typerin sääntö. Jos matsi menee jatkoajalle, kultainen maali -sääntö astuu voimaan. Ensimmäinen maalin tehnyt siis voittaa, eikö niin?

Liiton miehet ottivat kuitenkin sääntöön pienen variaation. Kultaisen maalin tehnyt paitsi voittaisi suoraan pelin, maali olisi myös ns. tuplamaali eli kahden maalin arvoinen.

Sääntö nousi suureen rooliin, koska Barbados tarvitsi ottelusta vähintään kahden maalin voiton. Barbados johtikin ottelua 2-0 aina 83. minuutille asti, jolloin Grenada kavensi lukemat.

Kun peli meni sekavaksi…

2-1-tilanteessa Barbadosin olikin nyt mielenkiintoisen haasteen edessä: tehdäkö maali ja selvitä varsinaisella peliajalla jatkoon vai päästääkö maali, jotta jatkoonmenoa voisi hakea sitten jatkoajalla tuplamaalin ansiosta?

Barbados ei kauaa miettinyt vaan peli oli 2-2. Nyt Grenada oli samanlaisen pähkinän äärellä. 2-3-tappio tietäisi edelleen jatkoonmenoa siinä missä 3-2-voittokin. Barbados joutuikin tässä vaiheessa puolustamaan molempia maaleja Grenadan hakiessa vimmatusti maalia molempiin päihin.

Barbados onnistui puolustamaan ja vei siten ottelun jatkoajalle. Barbados juhli jatkoajalla 3-2-voittomaalia. Kultainen maali laskettiin tuplana, joten loppulukemat kirjattiin 4-2. Ja tämä tiesi siis sitä, että Barbados eteni jatkoon.

Ei liene yllätys, että tämä kultainen maali tuplana -sääntö lensi roskakoriin näiden kommellusten jälkeen.

– En ole koskaan nähnyt vastaavaa. Jalkapallossa idea on tehdä vastustajaa vastaan maali, ei heille, Clarkson kiteytti asian.

Broidi

LUE MYÖS: Uskomatonta mutta totta: jalkapallomatsi joka päättyi 149-0


Muita aiheeseen liittyviä juttuja