Jalkapallo

Hollantilainen joka ei lentänyt ja joka teki vain kauniita maaleja

Hollannin entisestä tähtipelaajasta Dennis Bergkampista tulee heti mieleen kaksi asiaa: mies pelkäsi yli kaiken lentämistä ja jokainen hänen tekemänsä maali oli toinen toistaan kauniimpi.

– Et näe tuollaisia maaleja kovin montaa, se oli uskomaton osuma, totesi Arsenalin silloinen luotsi Arsene Wenger Sky Sportsin mukaan.

Tuo ”uskomaton osuma” syntyi Newcastlen verkkoon maaliskuussa 2002. Hollantilainen sai syötön kuudentoista rajan eteen. Seuraavaa kosketusta on lähes mahdoton kuvailla sanoin. Tuolla hetkellä jalkapallo oli niin lähellä erotiikkaa.

Bergkamp näytti ottavan pallon haltuun sisäsyrjällä, mutta sen sijaan hollantilainen iski palloon kierteen niin, että peliväline ikään kuin kiersi takana olleen puolustajan ohi. Samaan aikaan Bergkamp meni hölmistyneen puolustajan ohi toiselta puolelta ja treffasi pelivälineen ennen varmaa viimeistelyä.

Tuo osuma on sikälikin mahdoton selitettävä, ettei sille oikein ole vertailukohtaa. Moni miettii edelleen tänä päivänä, että oliko Bergkampin syöttö itselle vahinko, mutta kun se ei ollut. Se oli sellaisen miehen taidonnäyte, joka on kesyttänyt pallon.

Lentopelko ja lisää kauniita maaleja

Bergkampin osumista voisi tehdä vaikka kirjan. Ehkä sellainen on tehtykin. Toinen maali, jota kelataan ja ihastellaan tänäkin päivänä, on vuoden 1998 MM-kisojen osuma Argentiinaa vastaan. Jos väittää tuota osumaa MM-historian upeimmaksi, ei se ainakaan suuri vääryys ole.

Bergkamp kuoletti ensin Frank de Boerin antaman 50-metrisen laakapallon kauniisti kuin ajan pysäyttäen. Sen jälkeen Bergkamp veti yhdellä siirrolla puolustajan sivuun kuin shakkia pelaten, ja perään taituri nakkasi ulkoterällä pallon yläkulmaan. Kaiken lisäksi osuma oli puolivälierän loppuhetkien voittomaali.

Bergkampin lempinimi oli ”Non-Flying Dutchman”. Kuten arvata saattaa, lempinimi juonsi juurensa miehen lentopelosta. Lentopelko oli peruja kaiketi Italiasta, kun Inter Milania edustaessaan joukkue lensi tasaisin väliajoin pienillä lentokoneilla.

– Minulla on tämä ongelma ja minun on elettävä sen kanssa. En voi sille mitään. Se on psykologinen juttu enkä voi selittää sitä. En ole lentänyt kahteen vuoteen, Bergkamp kertoi The Independent -lehden mukaan.

Vaikka lentäminen pelotti Bergkampia, ei se ainakaan maalinteossa näkynyt. Otteissa ei näkynyt edes matkarasitus, jota junalla kulkeminen varmasti aiheutti lentämisen sijaan. Keskikentällä ja hyökkäyksessä pelannut Ajax-kasvatti oli aikansa tyylikkäimpiä pelaajia.

Yritäpä etsiä Bergkampilta ruma maali hänen uraltaan. Et löydä sellaista.

– Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja