Jääkiekko

Tiedätkö Juhani Tammisen oikean etunimen?

Jääkiekkoleijona numero 79, Juhani Tamminen aateloitiin kunniagalleriaan vuonna 1991. Sen jälkeen mies on niittänyt mainetta esimerkiksi kirjailijana, kommentaattorina, tyyli-ikonina ja erityisesti valmentajana. Miehen legendaarisimmat letkautukset ovat jääneet mieleen monilla, mutta myös niihin on aina hauskaa palata.

Tiesitkö muuten, että Juhani Tammisen oikea etunimi ei suinkaan ole Juhani? Tammisen, 74, ristimänimi on Manu Juhani Tamminen. Lempinimiähän miehellä on jonoksi. Tunnetuimmat niistä ovat Don Tami, Aurinkokuningas sekä ihan pelkkä Tami.

– Se (lempinimi Tami) tuli jo pihapeleissä ja pelatessani TPS:n junioreissa, sukunimestä tietenkin ja siitä, että peleissä ei ollut aikaa huutaa koko nimellä. Ja kun breikkasin 16-vuotiaana TPS:n edustusjoukkueen ykköskenttään, se tarttui mediaankin, on Tamminen sanonut STT:lle 2020.

Don Tami -lempinimi puolestaan syntyi, kun Tamminen siirtyi MTV:lle kommentaattoriksi. Samalla kiekkoleijonasta alkoi muodostua tyyli-ikoni, jollaisena tämä myöhemmin on tunnettu. Tammisen kalapaita, ikoninen jeesus rinnuksessa ja kaikki muut röyhelöt ovat syöpyneet ikuisesti suomalaisten kiekkojännärien verkkokalvoille.

– Tuottaja Ari Mennander innovatiivisesti brändäsi, tuli värikästä paitaa ja bleisereitä. Brändättiin studioasiantuntijuutta, se oli uutta Suomessa. Ja aiheuttihan se kohinaa, kun kerroin studiossa miten asiat on. Don Tamista tuli brändi, on jääkiekkoleijona 79 jatkanut vuonna 2020.

Aurinkokuningas

Keväällä 1995 Tamminen koutsasi Ranskan A-maajoukkuetta MM-kisoissa. Lopulta se oli ensimmäiseen maailmanmestaruuteensa matkalla ollut Suomi, joka kaatoi Ranskan puolivälierissä.

– Helsingin Sanomien tunnustettu urheilukolumnisti Juhani Syvänen toi Aurinkokuninkaan, kun olin sanonut että me saatetaan Ranskan kanssa olla kisoissa mitaleilla. Ja kun kohtasimme puolivälierässä Suomen, pelipäivän lehdessä oli: ’Näin julistaa Aurinkokuningas’.

Oikea aurinkokuningas oli tietysti Ludwig XIV, joka hallitsi Ranskaa kuusivuotiaasta aina kuolemaansa saakka vuosina 1643–1715. Ehkä Don Tamin stailistit ovat niin ikään ottaneet joitakin vaikutteita noin 23 lasta hankkineelta hallitsijalta. Tunnustetusti heitä oli kuitenkin ainoastaan 14.

–Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja