Jalkapallo

Kun Cesc Fabregas heitti pizzalla Sir Alex Fergusonia

Brittilehdistö rakastaa antaa historiallisille tapahtumille mieleenpainuvia nimiä. ”Battle of the Buffetilla”, joka tunnetaan myös nimellä ”Pizzagate”, viitataan Manchester Unitedin ja Arsenalin välisen ottelun jälkitunnelmiin.

Kun Manchester United ja Arsenal kohtaavat, se ei ole koskaan mikä tahansa matsi. Erityisesti 2000-luvun alussa puhuttiin verivihollisista. Ja ottelut olivatkin usein varsinaisia spektaakkeleja.

Kaudella 2004-2005 Arsenal oli voimissaan, sillä se lähti otteluun peräti 49 ottelun tappioton putki allaan. Arsene Wengerin miehistö oli hallitseva mestari eikä se tullut Old Traffordille kumartelemaan. Man United oli puolestaan Sir Alex Fergusonin aikana aina vakavasti otettava nippu.

Kun takana oli kymmenkunta ottelua, oli Man Unitedilla kuitenkin kasassa vasta 17 pistettä. Vaikka Unitedin materiaali oli paperilla mieletön, oli sen pelaamisessa vielä tuossa vaiheessa kautta paljon tekemistä.

Taistelua ja draamaa

Tilastojen puolesta ottelu oli tasainen. Avausmaalia saatiin odottaa lähes viimeiselle vartille, kun Unitedin hyväksi vihellettiin rangaistuspotku. Päätöstä ei otettu hyvällä vastaan Arsenalin leirissä, sillä Tykkimiehet eivät kokeneet Sol Campbellin tehneen rikettä Wayne Rooneya vastaan.

Kun Unitedin yksitoistametristä saapui vetämään hollantilainen maalinsylkijä Ruud van Nistelrooy, oli maalivahti Jens Lehmannin tehtävä vähintään haastava. Niinpä taululla olivatkin pian 1-0-lukemat.

Rooney viimeisteli vielä lisäajalla loppulukemat 2-0. Tämä tiesi sitä, että Arsenalin 49 ottelun tappioton putki oli rikki. Faktaa oli myös sekin, että manageri Arsene Wenger pelaajineen eivät voineet sietää tätä tappiota.

Eniten kuohuntaa aiheuttanut tilanne oli 1-0-maaliin johtanut rangaistuspotku. Sen ajan lehdistökirjoituksetkin kyseenalaistivat tuomion. Jos rangaistuspotkua olisi jäänyt viheltämättä, mikä olisi mahtanut olla lopputulos. Nämä jossittelut varmasti pyörivät Arsenalin leirissä, kun väki alkoi siirtyä pelaajatunneliin.

Kun pizza alkoi lentää

Päivä sai nimensä pelaajatunnelissa tapahtuneen selkkauksen takia. Jo pelin jälkeisissä kättelyissä oli aistittavissa, että pelaajien pään sisällä kuohui. Campbell ei suostunut edes kättelemään Rooneya. Tiettävästi myöskään pelaajat eivät vaihtaneet paitoja keskenään, kuten monesti on tapana.

Kun pelaajat siirtyivät tunneliin, alkoi rähinä poliisin edessä. Osaa Arsenalin pelaajista jouduttiin pitämään vähän jopa aloillaan tai muuten rauhoittelemaan, jotta tilanne ei karkaisi käsistä. Wenger kävi suusanallisesti jopa van Nistelrooyn kimppuun kyseenalaistaen hollantilaista jostain ottelussa tapahtuneesta tilanteesta.

Ferguson ei varmasti voinut sietää ajatusta toisesta managerista läksyttämässä hänen pelaajiaan, joten skottiluotsi puuttui tilanteeseen. Wenger kävi edelleen lämpöisenä ja tuikkasi terävästi Fergusonille, että ”mitäs ajattelit asialle tehdä”.

Sitten ruokaa heitettiinkin jo Fergusonin päälle. Yleisemmin on puhuttu pizzasta, mutta muitakin ruokia on mainittu. Jotkut ovat puhuneet esimerkiksi tomaattikeitosta, mutta useimmiten kerrrotun tarinan mukaan kyse oli juuri pizzasta.

Pizzan heittäjäksi on useimmiten väitetty espanjalaista Cesc Fabregasia, mutta Fergusonkaan ei ole ollut asiasta varma. Vasta viime vuosina Fabregas on antanut brittilehdistölle kommentteja, joiden mukaan hän olisi ollut heittäjä.

Lue myös nämä jutut:

Futismatsi jossa haluttiin tehdä omia maaleja – ”Sääntöjen laatija kuuluisi hullujenhuoneeseen”
Uskomatonta mutta totta: jalkapallomatsi joka päättyi 149-0

Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja