Jalkapallo

Ajatella jos Englannin valmentaja ei olisi tuollainen tissiposki…

Englanti voisi hyvinkin voittaa jalkapallon EM-kisat, jos Gareth Southgate ei olisi luotsina niin nössö tapaus. Southgate vaikuttaa mieheltä, joka vie ensitreffeillä naisen kävelylle Nuuksioon eikä hienoon ravintolaan.

Ihan mukavaa siis, mutta jatkoja ei heru.

Southgaten ongelmana on se, ettei luotsi laita joukkuettaan pelaamaan. Englanti voisi pelata kisojen viihdyttävintä ja parasta futista kuin Brasilia aikoinaan. Sen sijaan Southgaten joukkueet ovat usein pelanneet varmistellen kuin tappiota peläten.

Ja niinhän siinä on sitten aina käynytkin kuin on pelätty. Tappio on tullut.

Southgate on jopa isompi nihilisti kuin Didier Deschamps Ranskan peräsimessä. Erona on kuitenkin se, että Deschampsin ryhmä on pääosin suorittanut ja yksilöt ovat päässeet esiin. Kun kaupan päälle menestystäkin on tullut, niin ei Deschampsia voi laittaa giljotiiniin vaan ennemmin korokkeelle ihaltavaksi.

Sinne Southgate myös haluaa korokkeelle kansakunnan kaapin päälle, mutta itse joukkuetta hän on pitänyt ainakin tähän asti kaapissa piilossa.

”The ends justify the means”

Jos Southgate ja Englanti onnistuvat voittamaan ja ”tarkoitus pyhittää keinot”, niin Southgatea juhlitaan sankarina. Tuli mestaruus millä tahansa tyylillä. Kello viiden teellä vain mietitään, että realisoiko nykyinen pelityyli kaiken sen mitä ryhmästä olisi saatavissa irti.

Jos joukkue pelaisi toisin, olisiko mestaruuden todennäköisyys vieläkin suurempi. Jos Saksan koutsi Julian Nagelsmann olisi Englannin peräsimessä, miten hienosti saarivaltion miehet voisivatkaan pelata yhteen?

Englannilla on paperilla kenties jopa kisojen paras materiaali. Puolustuksessa on tiettyjä puutteita, sillä toppariosasto on kaikkea muuta kuin laaja. Kun Harry Maguire jäi sivuun, on vaikkapa Crystal Palacen Marc Guehilla mahdollisuus päästä parrasvaloihin. Englannin kovasta materiaalista puhuttaessa unohtuukin se, että Hollannin joukkueesta löytyisi viisi kovempaa topparia kuin Gueh.

Ja esimerkiksi maalivahti Jordan Pickford tekee sen minkä voi, mutta ei Evertonin molari nyt mikään Thibaut Courtois ole. Puolustuspäässä ja tolppien välissä voisi olla hitusen enemmänkin laatua.

Onko Englannin hyökkäys kovin ikinä?

Pääosin Englannin materiaali on kuitenkin uskomattoman kova. Hyökkäys Englannilla on niin järjetön, että vastaavaa ei olla nähty kenties koskaan. Esimerkiksi Jack Grealish ei mahtunut joukkueeseen mukaan, sillä Southgaten ei tarvinnut jäädä odottelemaan Manchester Cityn taiturin kuntoutumista.

Englannilla on reservissä niin kovia ukkoja joka tapauksessa. Jos Hollannin maajoukkueessa on kovemmat topparit, menisi taas Englannin hyökkääjistä kuka tahansa kävellen tulppaanimaan kärkeen. Ai että mikä joukkue saataisiin kasaan, kun yhdistettäisiin Hollannin peräpää ja Englannin yläpää.

Englanti voi halutessaan olla kisojen viihdyttävin joukkue ja voittava joukkue. On paljolti Southgatesta kiinni, onko se jompaa kumpaa vaiko sekä että. Tämä kysymys voi olla Southgatelle liian suuri ratkaistavaksi.

P.S. Jordan Henderson ei saanut enää kutsua Englannin paitaan. Olisi ollut uskomattoman absurdia, jos entinen Liverpoolin luottomies olisi edelleen kävellyt maajoukkueeseen. Ehkä tämä on jonkinlainen osoitus siitä, että Southgate on tulossa järkiinsä?

EM-kisojen ottelut sunnuntaina

Klo 16.00
Puola – Hollanti
Klo 19.00
Slovenia – Tanska
Klo 22.00
Serbia – Englanti

– Broidi


Muita aiheeseen liittyviä juttuja