Jääkiekko

NHL:n kausiennakko: Sijat 1-8

5.10.2022. Uuden NHL-kauden alku lähestyy kovaa vauhtia. Broidin kausiennakon neljännessä ja viimeisessä osassa otetaan katsaus sarjan kärkijoukkueisiin sijoilta 1-8.

8. Toronto Maple Leafs

NHL:ssä yleiseksi vitsin aiheeksi noussut Toronto putosi viime keväänä pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella kuudetta vuotta peräkkäin. Palkkakaton kanssa kamppaileva seura on jälleen pyrkinyt vahvistamaan joukkuettaan, mutta uhkana on uusi vitsi lumen sulaessa.

Toronton pelaaminen tulee jälleen perustumaan päättömään vauhtikiekkoon Auston Matthewsin ja Mitch Marnerin johdolla. Joukkueen runko on kaikille tuttu viime vuosilta, uusia maalivahteja lukuun ottamatta. Toronton kipuilu palkakaton kanssa johti kesällä siihen, että Jack Campbellille ei saatu rustattua uutta jatkosopimusta. Viime kauden ykkösmaalivahti vaihtoi seurakseen Edmontonin ja tilalle saapuivat omissa seuroissaan sylkykupeiksi joutuneet Ilya Samsonov sekä Matt Murray. Tämän tason maalivahdeilla Toronto pärjää vielä runkosarjassa hyökkäysvoittoisesssa jääkiekossa, mutta pudotuspeleissä pitää kiirettä. Paljon taas odotetaan ilman kunnon palkintoa.

7. Calgary Flames

Calgaryn viime kausi oli sensaatiomainen. Kauan taustalla piilossa ollut potentiaali tuli esiin vihdoin ja joukkue keräsi runkosarjassa Tyynenmeren divisioonan korkeimmat 111 pistettä. Pudotuspeleissä joukkueella jäi vielä hieman piippuun pahinta kilpailijaa Edmontonia vastaan. Kaikki viime kaudella rakennettu hyvä kuitenkin mureni maan tasalle, kun Johnny Gaudreau ja Matthew Tkachuk päättivät lähteä muualle. 

Gaudreau ja Tkachuk tekivät viime kaudella runkosarjaan 82 maalia ja 219 tehopistettä. Gaudreau lähti Columbukseen vapaana agenttina, kun taas Tkachuk vaihtoi joukkuetta viime vuosien suurimman vaihtokaupan myötä. Calgary sai vaihtokaupassa vastineeksi muun muassa 115 tehopistettä Floridassa iskeneen Jonathan Huberdeaun ja samassa joukkueessa johtavaksi puolustajaksi nousseen MacKenzie Weegarin. Calgary viimeisteli joukkueensa Stanley Cupin Coloradossa voittaneella Nazem Kadrilla. Joukkueen maalivahti- ja puolustusosasto on tämän sarjan eliittiä, mutta on iso kysymysmerkki miten uusiutunut hyökkäys lähtee syksyllä toimimaan. Calgary on yksi lännen suurimmista mestarisuosikeista.


Vain uusille asiakkaille.

Ilmaiskierroksia ilman kierrätystä!


6. Edmonton Oilers

Edmonton poisti viime keväänä paineita onnistuneella pudotuspelisuorituksellaan. Runkosarjassa Edmonton oli lännen viides, mutta pudotuspeleissä joukkue pudotti Leon Draisaitlin ja Connor McDavidin johdolla sekä Los Angelesin että Calgaryn. Tämä kaksikko tekee mistä tahansa joukkueesta mestarisuosikin. Viime kevät on jättänyt joukkueeseen nälkää ja opit on taatusti otettu talteen.

Aiemmin heikosti rakennetusta joukkueesta ollaan pienin askelin saatu rakennettua varteenotettava kilpailija. Edmonton heitti kesällä heikoimman osa-alueensa eli maalivahdit vaihtoon. Mikko Koskinen ja Mike Smith saivat lähteä ja tilalle tuotiin viime kaudella Torontossa vaikuttanut Jack Campbell. Hyökkäysosastolla alkaa vihdoin olla laajuutta muun muassa Evander Kanen peli-ilon löydyttyä. Puolustus on edelleen paikoin hatara, mutta uusi maalivahti paikkaa tämän toivottavasti edeltäjiään paremmin. Runkosarjassa Edmonton pyörii maalikoosteissa päivästä toiseen. Pudotuspeleissä joukkueelta vaaditaan vielä venymistä jokaisella osa-alueella.

5. Florida Panthers

Florida oli viime kaudella runkosarjan paras joukkue huimalla 122 pisteen potilla. Lisäksi pantterit oli runkosarjan tehokkain joukkue 340 tehdyllä maalilla. Pudotuspeleissä Floridasta tuli erittäin pehmeä ja se jäi totaalisesti Tampa Bayn jalkoihin toisella kierroksella. Seurajohto teki tästä oman päätelmänsä hankkimalla Matthew Tkachukin suuren treidin kautta. Selvästi heikentynyttä Floridaa on vaikea arvioida, mutta joukkueen perustuksen tulisi riittää ainakin runkosarjassa.

Floridasta kesällä lähtivät muun muassa Jonathan Huberdeau, MacKenzie Weegar, Claude Giroux, Mason Marchment ja Ben Chiarot. Uusi tulija Tkachuk teki viime kaudella Calgaryssa 42 maalia ja 104 tehopistettä. Tämän lisäksi hän tuo joukkueeseen paljon kaivattua kovuutta ja asennetta. Kesän hulinasta huolimatta Floridan hyökkäys on edelleen todella leveä. Joukkueesta löytyy paljon sentteriosaamista Aleksander Barkovin, Anton Lundellin ja Eetu Luostarisen myötä. Floridalla on lisäksi käsissään yksi koko sarjan parhaista maalivahtitandemeista. Joukkueessa suurta huolta aiheuttaa puolustuksen kapeus. Aaron Ekblad on puolustuksen ylivoimainen johtaja, mutta hänen jälkeensä on hyvin hiljaista. Kesän muutokset tuskin näkyvät liikaa runkosarjassa, joten joukkue mitataan jälleen toden teolla vasta kevään tosipeleissä. 

4. New York Rangers

Rangersin lupaava joukkue nousi viime kaudella uudelle tasolle. Runkosarjassa joukkue oli Metropolitan divisioonan toinen ja pudotuspeleissä matka jatkui aina konferenssifinaaleihin saakka Tampa Bayta vastaan. Rangersissa pelin jokainen osa-alue on kunnossa ja nuori joukkue lähtee uuteen kauteen entistä valmiimpana.

Rangersin maalivahti- ja puolustusosasto pysyy samanlaisena tulevalla kaudella. Näillä pelipaikoilla Igor Shesterkin ja Adam Fox ovat sarjan ehdotonta eliittiä. Shesterkin palkittiin viime kauden päätteeksi sarjan parhaana maalivahtina. Rangersin hyökkäys on hieman kärsinyt kesän aikana. Ryan Strome, Andrew Copp ja Frank Vatrano vaihtoivat maisemaa ja toiseen suuntaan saapui puolestaan Carolinasta Vincent Trocheck. Kolme edelliskautta Carolinan tärkeimpiin pelaajiin kuulunut Trocheck teki viime kaudella runkosarjaan 51 tehopistettä. Rangersin materiaali on Artemi Panarinin ja Mika Zibanejadin johdolla sarjan parhaimmistoa, mutta mestaruuteen vaaditaan nuorison nousua uudelle tasolle.

3. Carolina Hurricanes

Carolina oli kesällä yksi sarjan aktiivisimmista seuroista ja sitä myöten myös yksi eniten vahvistuneista. Seurajohdolla jäi viime kaudesta paljon hampaankoloon, sillä isoin odotuksin pudotuspeleihin lähtenyt joukkue putosi jo toisella kierroksella New York Rangersille. Carolinalta aletaan odottaa mestaruutta vuosi vuodelta enemmän. Vahvistuneella rosterilla himoittu pokaali on lähimpänä sitten vuoden 2006.

Carolinaan on tuotu kesällä ennen kaikkea kokemusta. Max Pacioretty, Paul Stastny ja Ondrej Kase tuovat leveyttä hyökkäykseen ja puolustuksesta Anthony DeAngelon paikan ottaa Brent Burns. Frederik Andersen ja Antti Raanta muodostavat terveinä yhden sarjan parhaista maalivahtitandemeista ja puolustuksesta heikkoa lenkkiä on turha hakea. Hyökkäyksestä löytyy tolkuton määrä taitoa. Sebastian Aho, Teuvo Teräväinen, Seth Jarvis, Andrei Svechnikov ja Martin Necas tuottavat vastustajalle tuskaa joka ilta. Tämä kausi on Carolinalle iskun paikka. Mestaruusjuhlat keväällä suomalaisten johtamana ei tulisi millään tapaa yllätyksenä.

2. Tampa Bay Lightning

Tampa Bayn kolmas peräkkäinen Stanley Cup jäi viime keväänä kahden voiton päähän. Väsynyt ja rikkinäinen Tampa Bay löysi keväällä tiensä voittoon paikoin erittäinkin huonolla pelillä. Menestynyt joukkue on pysynyt kesällä yhtenäisenä ja lähes muuttumattomana. Tämä joukkue yllättää aina positiivisesti ja kevään finaalitappio antaa heille suuren halun näyttää. 

Maaliin on heittää Andrei Vasilevski, puolustukseen Victor Hedman ja hyökkäykseen Nikita Kucherov. Mestarijoukkue tukeutuu jälleen tuttuihin peruspilareihin. Toki kesällä tuli hieman jobinpostia Ryan McDonaghin, Jan Ruttan ja Ondrej Palatin poistumisen myötä. Steven Stamkos rikkoi viime kaudella ensimmäistä kertaa runkosarjassa sadan tehopisteen rajan ja hän on valmis tekemään tuhoa yhdessä Brayden Pointin kanssa. Lisäksi Tampa Baysta nousee joka kausi esiin uusia vastuunkantajia. Tästä viimeisin esimerkki on keväällä loistanut Nick Paul. Materiaalin puolesta jälleen finaalijoukkue, mutta henkinen ja fyysinen jaksaminen on iso kysymysmerkki.

1. Colorado Avalanche

Coloradon viime keväinen mestaruus oli yksi viime vuosien vaikuttavimmista. Runkosarjassa vain Florida keräsi heitä enemmän pisteitä ja pudotuspeleissä joukkue koki vain neljä tappiota St. Louisille ja Tampa Baylle. Colorado on kokenut kesällä takaiskuja, mutta joukkueen pelaaminen siitä tuskin juurikaan kärsii. Colorado on NHL:n suurin mestarisuosikki kaudella 2022-23.

Coloradon mestarijoukkueesta pois lähtivät maalivahti Darcy Kuemper ja hyökkäyspäässä vakuuttaneet Andre Burakovsky sekä Nazem Kadri. Palkkakattoa myötäillessä vahvistuksista laadukkain on ollut Pittsburghista saapunut Evan Rodrigues. Coloradossa valtikkaa heiluttavat jälleen ylivertaiset yksilöt Cale Makar, Nathan MacKinnon ja Mikko Rantanen. MacKinnonista tuli hiljattain NHL:n kovapalkkaisin pelaaja huimalla kahdeksan vuoden mittaisella ja yli 100 miljoonan dollarin arvoisella jatkosopimuksella. Coloradon mestaruuden voi estää hutera maalivahtiosasto. Kuemperin seurajohto korvasi Alexandar Georgievilla, joka ei ole toiminut urallaan vielä kertaakaan ykkösmaalivahtina. Georgiev torjuu maalissa kiekkoja yhdessä Pavel Francouzin kanssa. Joukkueen pelaajamateriaali on ylivertainen ja heidän kaatamiseen vaaditaan todella paljon.

Broidi

NHL:n kausiennakon muut osat:


Vain uusille asiakkaille.

Ilmaiskierroksia ilman kierrätystä!


Muita aiheeseen liittyviä juttuja